ARHIVA VIJESTI IZ 2016. GODINE


Snimak terensko-pokazne vježbe "Srebrenik 2016"

Srebrenik, 13.12.2016.

Na području općine Srebrenik, na lokalitetu površinskog kopa Drenik, u krugu firme "Ingram" D.D., održana je terensko-pokazna vježba "Srebrenik 2016". Vježbu su organizovali i u njoj učestvovali Kantonalna uprava civilne zaštite, Služba za civilnu zaštitu općine Srebrenik, Gorska služba spašavanja TK, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom TK, MUP TK, Služba za hitnu medicinsku pomoć Srebrenik i PVJ Srebrenik.

Tema vježbe je provjera osposobljenosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja te koordinacija aktivnosti subjekata zaštite i spašavanja u pružanju pomoći stradalim osobama izvan urbanog područja na nepristupačnim lokacijama.
Cilj vježbe je bio da se prezentira efikasnost i uvježbanost službi zaštite i spašavanja te koordinacija rada KUCZ, OSCZ Srebrenik i drugih subjekata u pružanju pomoći.



U Gračanici održano 19. kantonalno takmičenje učenika osnovnih škola iz programa “Upozoravanje na opasnosti od mina"

Gračanica, 29.11.2016.

Danas je u u Bosanskom kulturnom centru Gračanica održano 19. Kantonalno takmičenje učenika osnovnih škola iz programa “Upozoravanje na opasnosti od mina”. Takmičenje je održano u organizaciji Crvenog križa Tuzlanskog kantona, Crvenog križa općine Gračanica a pod pokroviteljstvom Kantonalnog štaba civilne zaštite.
Ovo takmičenje je tradicionalna aktivnost Crvenog križa Tuzlanskog kantona i organizuje se u svrhu zaštite ljudskih života od zaostalih mina i NUS-a. Kantonalnom takmičenju su prethodila općinska takmičenja u kojima su učestvovale sve osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona.
Na kantonalno takmičenje plasiralo se 13 najboljih ekipa sa općinskih takmičenja.
Prvo mjesto na kantonalnom takmičenju je osvojila OŠ "Miričina" Gračanica, druga je bila OŠ “Slavinovići” Tuzla, a treće OŠ ”Sapna” iz Sapne. Prvoplasirana ekipa ostvarila je plasman na Federalno takmičenje.


Predato deminirano područje u Mjesnoj zajednici Seljublje

Kalesija, 22.11.2016.

Danas su timovi Civilne zaštite za deminiranje izvršili primopredaju deminiranog zemljišta na području Mjesne zajednice Seljublje. Radi se o površini veličine 62.500 metara kvadratnih a na projektu su radili deminerski tim Tuzla “B” uz pomoć deminerskog tima Orašje “B”.
Enes Dolić šef Odsjeka za deminiranje u Federalnoj upravi civilne zaštite za NEON Televiziju kazao je da su tokom deminiranja pronašli 22 mine ili naznake miniranosti, te 14 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Samo čišćenje ove površine trajalo je 90 dana.

Na području Kalesije još 11 miliona m2 minirano.
Nijaz Hamidović, šef Civilne zaštite Kalesija istakao je da na cijeloj teritoriji općine Kalesija ostalo je 5,57% zagađenih površina, od čega 1,5 miliona m2 pripada prvoj kategoriji, odnosno, u blizini naselja.
- “Ovo ostalo se odnosi na druge kategorije, minirana područja što se tiče šuma i ostalih teritorija. U narednom periodu imamo svakako planove koje smo sačinili i općinski načelnik i općina izdvaja srestva u cilju sufinansiranja. S tim da ćemo mi imati u budućem periodu područja u blizini Spreče, Jelovog Brda, Gojčina a ovdje će za deset dana biti otvoreno novo radilište”, naglasio je Hamidović za NTV.
Iako su ovogodišnji rezultati zadovoljavajući, prije četiri godine su za 50% ostvareni bolji rezultati. Benedin Pejić, stručni savjetnik za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava za našu televiziju kazao je da je površina oko 1 miliona m2 dobar rezultat s obzirom na situaciju kada su u pitanju finansijska sredstva.
- “Sve ono što je bilo prioritetno u ovoj godini i što se pojavilo kao prioritet bit će na listi prioriteta za narednu godinu i nadamo se ostvarenju bar ovako dostignutog rezultata za ovu godinu, vidjet ćemo, vrijeme je pred nama. Strane i domaći kompanje koje su ovisne od stranih donatora sve su u težoj situaciji”, ističe Pejić.
U ovoj godini nije bilo minskih žrtava na području Tuzlanskog kantona, ali se bilježi veliki broj nesreća. Najviše stradalih osoba bilo je na području općine Lukavac, Sapna i Gradačac.

Neon TV


Započelo planiranje NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofe

Tuzla, 22.11.2016.

Današnjim sastankom predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima NATO-a, Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite započelo je planiranje vježbe otklanjanja posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017", koja bi se u septembru iduće godine trebala održati na području Tuzlanskog kantona.
Domaćin današnjeg sastanka, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, se prije svega zahvalio predstavnicima NATO-a za priliku da Tuzlanski kanton bude domaćin jedne ovako velike i značajne vježbe, koja bi trebalo da okupi oko 1.000 učesnika iz više od 30 zemalja članica NATO-a.
„Današnji sastanak nastavak je aktivnosti započetih u martu ove godine, kada je najavljena mogućnost održavanja NATO-ove vježbe na području našeg kantona. Vježba otklanjanja posljedica katastrofa bi trebala simulirati krizne situacije, poput zemljotresa, poplave, hemijskog incidenta i rudarske nesreće, a nama u Tuzlanskom kantonu čini veliku čast i zadovoljstvo činjenica da je Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se ova vježba održi na području Tuzlanskog kantona" kazao je premijer Gutić.

Šef NATO-ovog euroatlanskog odjela za koordinaciju odgovora na katastrofe Claudiu Zoiras kazao je da NATO EADRCC već 16 godina organizuje terenske vježbe odgovora na katastrofe, te da će 17. vježba biti održana na području Tuzlanskog kantona.
„Uzimajući u obzir naša dosadašnja iskustva i saradnju sa strukturama civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, ubijeđen sam da će ova vježba biti uspješna" rekao je Zoiras, te podsjetio da je NATO imao već dobru saradnju s vlastima u BiH tokom poplava u maju 2014. kada je NATO-ov tim za brzi odgovor radio na otklanjanju posljedica.
Današnjem sastanku osim premijera Gutića i gospodina Zoirasa, prisustvovali su predstavnica Štaba NATO-a u Sarajevu Olivia Debaveye, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Samir Huseinbašić i Arina Bešlagić – Mišanović, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Hasan Fehratović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić i Policijski komesar Fadil Šljivić.

Vlada TK


Održan 5. sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite u 2016. godini

Tuzla, 16.11.2016.

Danas je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održan peti sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona.
Sastanku su pored predstavnika KUCZ i OSCZ prisustvovali Goran Mišić, pomoćnik ministra, Anto Bosankić, stručni savjetnik u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice, Zlatko Džinović i Sabina Čičkušić ispred Grupe za čist zrak Tuzla kao i Jozo Tunjić-savjetnik Načelnika općine Lukavac.

Na sastanku je razmatran slijedeći dnevni red:
1. Izvod iz Zapisnika sa 4. sastanka direktora sa rukovodiocima SCZ u 2016. godini
2. Upoznavanje sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka
3. Tekuća pitanja.

Goran Mišić, pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona upoznao je prisutne sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka. U pomenutom planu predviđen je niz mjera koje će se poduzimati u slučaju ekstremne zagađenosti zraka. Neke od tih mjera su ograničenje kretanja vozila, pojačano uvođenje novih autobuskih linija, smanjenje zagađenja iz industrijskih postrojenja, prelazak na alternativne izvore energije, ograničenje kretanja stanovništva, te obustava rada obrazovnih ustanova.



Plan interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka ("Sl. novine TK", broj: 1/15)


Direktor KUCZ gostovao u emisiji RTV SLON "Sredinom sedmice"

Tuzla, 09.11.2016.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić gostovao je na televiziji RTV Slon, u okviru emisije "Sredinom sedmice".


(RTV Slon)


Dodijeljena finansijska sredstva namijenjena za zaštitu od požara i vatrogastvo

Tuzla, 07.11.2016.

U prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite obavljeno je uručenje odluka i potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava namijenjenih za zaštitu od požara i vatrogastvo.
Riječ je o sredstvima koja su prikupljena prema odredbama člana 137. Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu. Sredstva koja pripadaju kantonu vode se kao namjenska sredstva u budžetu Kantonalne uprave civilne zaštite a potrošnja navedenih sredstava propisana je Odlukom Vlade TK o korištenju finansijskih sredstava namijenjenih za zaštitu od požara i vatrogastvo.

Sredstva u ukupnom iznosu 115.000 KM su dodijeljena vatrogascima iz Banovića, Gračanice, Kalesije, Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Živinica. Za opremanje vatrogasnih jedinica, dodijeljeno je po 8.570 KM, a za investicionu izgradnju i održavanje po 7.850 KM, odnosno ukupno po 16.420 KM.


(Prilog RTV TK)


U Srebreniku izvedena vježba "Srebrenik 2016"

Srebrenik, 27.10.2016.

Na području općine Srebrenik, na lokalitetu površinskog kopa Drenik, u krugu firme "Ingram" D.D., održana je terensko-pokazna vježba "Srebrenik 2016". Vježbu su organizovali i u njoj učestvovali Kantonalna uprava civilne zaštite, Služba za civilnu zaštitu općine Srebrenik, Gorska služba spašavanja TK, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom TK, MUP TK, Služba za hitnu medicinsku pomoć Srebrenik i PVJ Srebrenik.

Tema vježbe je provjera osposobljenosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja te koordinacija aktivnosti subjekata zaštite i spašavanja u pružanju pomoći stradalim osobama izvan urbanog područja na nepristupačnim lokacijama.
Cilj vježbe je bio da se prezentira efikasnost i uvježbanost službi zaštite i spašavanja te koordinacija rada KUCZ, OSCZ Srebrenik i drugih subjekata u pružanju pomoći.


(Prilog RTV Slon)

opširnije


Vlada TK usvojila ažurirani Plan zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona

Tuzla 25.10.2016.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas ažurirani Plan zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona. Plan zaštite i spašavanja podliježe obavezi redovnog ažuriranja koje se vrši onda kada se u odgovarajućoj procjeni ugroženosti ili u programu zaštite i spašavanja, izvrše odgovarajuće izmjene suštinskog karaktera koje utiču na promjenu rješenja utvrđenih u planu zaštite i spašavanja. Najviše izmjena u ovom dokumentu je bilo u dijelu koji se odnosi na aktivnosti službi zaštite i spašavanja Tuzlanskog kantona i u prilozima dokumenta.

Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je danas Rješenje o postavljenju komandanta, načelnika i članova Kantonalnog štaba civilne zaštite, u dijelu koji se odnosi na sekretara Kantonalnog štaba civilne zaštite.


Obavljena primopredaja deminerskog zadatka "Tupkovići - izvor Jazavac", Živinice

Živinice, 18.10.2016.

S ciljem obezbjeđivanja dodatnih količina pitke vode, mještani MZ Tupkovići su se preko Općinske službe civilne zaštite Živinice obratili Kantonalnoj i Federalnoj upravi civilne zaštite za hitno deminiranje dijela terena na lokalitetu Jazavac, na kojem se nalazi izvorište vode. Predstavnici Regionalnog ureda BH MAC-a su odmah pristupili izradi projektne dokumentacije kojom je predviđeno da se deminira trasa terena od 2.416,00 m2. Izvođenje deminerskih radova povjereno je Timu civilne zaštite za deminiranje Tuzla i Orašje. Radovi su startali 03.10.2016 i za 6 radnih dana uspješno su okončani. Obzirom da se deminirana trasa nalazi u velikom pojasu koji se vodi kao sumnjiv teren na zaostale mine, bilo je neophodno izvršiti postavljanje trajnih oznaka u vidu čeličnih stubova na kojima je postavljen znak upozoravanja na mine. Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je 14.10.2016. godine.

Realizacijom ovog projekta nastavit će se rekonstrukcija vodovodne mreže, nakon čega će biti omogućeno vodosnabdijevanje 290 domaćinstava u dijelu naselja Tupković Gornji.

Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Regionalnog ureda BH MAC-a iz Tuzle. Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u srijedu 14.10.2016. godine uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Živinice, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.


Uručena uvjerenja o položenom ispitu za profesionalnog vatrogasca

Tuzla, 07.10.2016. godine

Dodatne snage u vidu kadrovskog pojačanja uvijek su dobrodošle u sektoru za zaštitu i spašavanje, budući da ovaj sektor pokriva širok obim poslova, te uvijek nedostaje i ljudi i opreme. Deset vatrogasaca koji su svoje znanje krunisali i Uvjerenjem o položenom ispitu za profesionalnog vatrogasca nova su snaga i budućnost Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.
"Zato što smo dobili danas deset vrsnih momaka u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla. Oni su pokazali dobro znanje prilikom obuke koja je trajala šest mjeseci i oni su se uklopili u rad naše Profesionalne vatrogasne jedinice", izjavio je Asmir Buljubašić, starješina Profesionalne vatrogasne jedninice Tuzla.
No, iako su stekli zvanje profesionalnih vatrogasaca, njihova obuka ovdje ne prestaje. Natavak školovanja i sticanja znanja iz oblasti zaštite i spašavanja nešto su što u ovom zanimanju traje kroz cijelu karijeru, ističe Zdenko Tadić, direktor Kantonale uprave Civilne zaštite.
"Ne samo u gašenju požara i u prižanju pomoći u takvim situacijama, nego i u svim drugim situacijama jer su naši vatrogasci i spasioci, oni su operativna snaga koja u slučaju da se dogodi bilo kakava nesreća i bude potrebna pomoć građanima u zaštiti njihovog zdravlja i života ili njihove imovine pruže ulsugu i pomognu", kazao je Zdenko Tadić, direktor Kantonalne prave Civilne zaštite.
Maid Lolić, jedan je od profesionalnih vatrogasaca koji čine mladu snagu Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla. Nada se, kako kaže da će opravdati povjerenje građana i svojih starješina ali i usavršiti svoje znanje kroz rad na terenu i suočavanje sa nepredvidivim situacijama.
Maid Lolić, profesionalni vatrogasac: "Želim da pomognem svome gradu Tuzli. Tu sam rođen, tu sam odrstao i jednostavno, vatrogastvo je nešto što slabo ko ima priliku da radi".
Emir Zonić, profesionalni vatrogasac: "Vatrogasac nije samo zvanje vatrogasac, to je u biti spasilac i moraš imati mnoge predispozicije da bi bio vatrogasac kao npr. fizička spremnost, znanje, nije samo spasiti nekog nego se mora i razmišljati prilikom spašavanja".
Profesionalan vatrogasna jedinica Tuzla ima 65 vatrogasaca ali taj broj nije konstantan, a nije ni dovoljan u odnosu na broj stanovnika. Zbog toga je svako novo zapošljavanje trenutak za slavlje i mogućnost da se znanje i vještine prenesu na one mlađe, brže i okretnije. U Kantonalnoj upravi civilne zaštite nisu zadovoljni kadrovskom zastupljenošću i nadaju se da će načelnici općina pokazati više razumijevanja da se mladi ljudi zaposle, kako u vatrogasne jedinice, tako i u općinske službe Civilne zaštite.
Spisak vatrogasaca kojima je danas upriličeno uručenje uvjerenja o položenom ispitu za profesionalnog vatrogasca u prostorijama KUCZ:
1. Ademir Memišević
2. Belmir Avdić
3. Maid Lolić
4. Harun Mašić
5. Emir Zonić
6. Adel Avdić
7. Edin Demirović
8. Antonio Matanović
9. Amar Sarajlić
10. Kenan Hamzić

www.rtvslon.ba




"Značaj participativnog planiranja u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, kao preduslov za pružanje adekvatnijeg odgovora na katastrofe"

Sarajevo, 21.09.2016.

Okruglom stolu prisustvali su predstavnici deset općina koje su učestvovale u World Vision projektu “Ka sigurnijim zajednicama u BiH - razmjena iskustava o pripremljenosti na elementarne nepogode”, te predstavnici relevantnih institucija s različitih nivoa vlasti, organizacija aktivnih u domenu smanjenja rizika od katastrofa. S obzirom na očite klimatske promjene, kako je naglašeno, društvo i zajednice će morati intenzivno razmišljati o adekvatnijem odgovoru na prirodne katastrofe. Predstavnici općina i relevantnih institucija razmijenili su pozitivna iskustva proizašla iz katastrofalne nesreće od koje se mnoge općine i dalje oporavljaju, a posebna pažnja je stavljena na zaštitu najmlađih i najranjivijih članova društva tokom prirodnih nepogoda.
World Vision je u BiH prisutan više od 20 godina, a nakon poplava u BiH 2014.godine osigurao je pomoć za 387.545 osoba, od čega 140.049 djece. U okviru projekta "Ka sigurnijim zajednicama u BiH", općinskim civilnim zaštitama World Vision je donirao opremu u vrijednosti od 80.000 KM, i to: zaštitna obuća i odjeća, alati, medicinska oprema, navigacijsko komunikacijski sistemi i vatrogasna oprema.

Okruglom stolu je prisustvovao direktor Kantonalne uprave CZ Zdenko Tadić kao i predstavnici općina Lukavac i Čelić sa područja TK.


Udruženje za razvoj NERDA predstavilo model saradnje malih i srednjih poduzeća i općina u oblasti upravljanja rizicima u slučajevima katastrofa

Tuzla, 20.09.2016.

Udruženje za razvoj NERDA predstavilo model saradnje malih i srednjih poduzeća i općina u oblasti upravljanja rizicima u slučajevima katastrofa u 4 odabrane općine. U okviru MarketMakers projekta na kojem je NERDA jedan od saradnika, realizovane su aktivnosti vezane za infrastrukturne radove zaštite/prevencije od poplava kao i aktivnosti jačanja svijesti o upravljanju rizicima u slučajevima katastrofa. Relizovanim aktivnostima doprinijjelo se očuvanju 1.464 radna mjesta u 70 firmi koje su smještene u zonama intervencija. Također, doprinijjelo se otvaranju novih 77 radnih mjesta, a firme su realizovale preko 10 miliona KM novih investicija kao odgovor na sigurnije poslovno okruženje. Aktivnosti su podržane od strane Vlade Švicarske.
Ispred KUCZ ovom okruglom stolu je prisustvovao pomoćnik direktora Dragan Pelemiš.


Održana vježba "Pomoć civilnim strukturama u slučaju hemijskih incidenata"

Tuzla, septembar 2016. godine

Na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" Živinice održana je vježba čete ABHO "Pomoć civilnim strukturama u slučaju hemijskih incidenata". Vježbi su prisustvovali predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite i predstavnici općinskih službi civilne zaštite sa područja TK.
Vježba je pokazala spremnost i obučenost čete ABHO da u potpunosti izvrši postavljene zadatke. Demonstrirana je sposobnost upravljanja i koordinacije aktivnostima praćenja opasnosti i odgovora na teroristički napad. Njihovu obučenost treba pratiti i odgovarajuća kvalitetnija opremljenost.




(Klikni na sliku za uvećani prikaz)


Ispit za profesionalnog vatrogasca uspješno položilo deset kandidata iz Tuzle

Tuzla, 19.09.2016. godine

Dana 17.09.2016. godine u prostorijama KUCZ Tuzla i na poligonu PVJ Tuzla, ispostava u Kreki, održan je ispit za profesionalnog vatrogasca.
Ispitu je pristupilo deset kandidata, koje je na ispit prijavila Gradska služba civilne zaštite Tuzla.
U skladu sa Uredbom o sadržaju, uslovima, načinu i programu polaganja ispita u oblasti vatrogastva, organizovan je pismeni i usmeni dio ispita, koji je održan u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, dok je praktični dio ispita održan je u krugu PVJ Tuzla, ispostava Kreka.
Komisija za polaganje ispita za profesionalnog vatrogasca, je konstatovala da je svih deset kandidata položilo ispit za obavljanje poslova profesionalnog vatrogasca.




(Klikni na sliku za uvećani prikaz)


Održana združena pokazna vježba Crvenog križa/krsta i civilne zaštite u Tuzli

Tuzla, 10.09.2016.

U Tuzli je u subotu, 10.09.2016. godine, Crveni križ grada Tuzle, zajedno sa drugim strukturama Civilne zaštite grada Tuzle a pod pokroviteljstvom Gradskog štaba Civilne zaštite, u povodu Svjetskog dana prve pomoći, organizovao masovnu združeno-pokaznu vježbu. Uz članove Crvenog križa Tuzla, u vježbi su učestvovale i organizacije Crvenog križa iz Bijeljine, Distrika Brčko, Osijeka, Sombora i Gračanice, zatim pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla, MUP TK - PU Tuzla, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite - "Tuzla A", DVD "Mladi vatrogasci", Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, CZ grada Tuzla, KUCZ Tuzla.

U pokaznoj vježbi je zamišljeno kako jači zemljotres izazva urušavanje krova zgrade u centru grada sa više povrijeđenih osoba u ruševinama, a ujedno se pojavio i požar na zadnjem spratu oštećene zgrade.
Na lice mjesta dolaze vatrogasci i policija a zatim služba hitne pomoći i služba zaštite i spašavanja CK Tuzla, kao i gostujuće ekipe prve pomoći. Vatrogasci evakuišu povrijeđene a ekipe prve pomoći ih zbrinjavaju.
Članovi DVD "Mladi vatrogasci" demonstriraju gašenje vatre na zapaljenom čovjeku i pravilno rukovanje protivpožarnim aparatom.
U minskom polju došlo je do stradanja - tim za evakuaciju unesrećenih FUCZ izvlači dvije unesrećene osobe iz minskog polja, nakon čega ih preuzimaju ekipe prve pomoći.

Edukativno - pokaznom vježbom demostriran je način na koji se treba ponašati u stanju prirodne nesreće. Iskustva pokazuju da su lokalni stanovnici koji se zateknu na mjestu katastrofe zaslužni za većinu spašenih života, zbog čega se Crveni križ odlučio na ovakav način obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći.





Obavljena primopredaja deminerskog zadatka "Sklopovi" Banovići

Banovići, 17.08.2016.

U sklopu svojih potreba za proširenje privredne aktivnosti Rudnik mrkog uglja „Banovići“ obratio se urgentnim zahtjevom Kantonalnoj upravi civilne zaštite i Regionalnom uredu BH MAC-a Tuzla za hitno deminiranje dijela terena na lokalitetu "Sklopovi" na općini Banovići. Naime, sa ovog lokaliteta bi se vršila eksploatacija krečnjaka za potrebe budeće cementare koja treba da se gradi.
Rizična površina obrađena projektnom dokumentacijom nalazila se unutar većeg prostora koji je ranije proglašen kao lokalitet bez vidljivog rizika na zaostale mine i NUS. Međutim, naknadne informacije su ukazivale da jedan dio predstavlja potencijalnu opasnost i nužan je pregled istog.
Nakon izrade projekta i usaglašavanja stavova sa Federalnom upravom civilne zaštite, dana 10.08.2016. godine Tim civilne zaštite za deminiranje Tuzla „B“ je započeo sa izvođenjem operacija deminiranja na ovome zadatku. Deminerski radovi su trajali 4 radna dana i njihovim završetkom otklonjena je svaka opasnost od zaostalih mina i NUS-a.
Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je 17.08.2016. godine. Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Regionalnog ureda BH MAC-a iz Tuzle.
Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u srijedu 17.08.2016. godine uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Banovići, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.


Otvoreno deminersko radilište "Sklopovi" Banovići

Banovići, 10.08.2016.

Dana 10.08.2016. godine izvršeno je otvoranje deminirskog radilišta "Sklopovi" na području općine Banovići. Projektnom dokumentacijom je predviđeno da se metodom "čišćenja" deminira površina terena od 591,00 m2. Radove izvodi Tim civilne zaštite za deminiranje Tuzla "B". Izvedbenim planom je predviđeno da se u narednih 7 dana okončaju deminerski radovi i izvrši primopredaja deminiranog prostora lokalnim organima vlasti, odnosno Rudniku mrkog uglja "Banovići".

Rudnik mrkog uglja "Banovići"“ obratio se urgentnim zahtjevom Kantonalnoj upravi civilne zaštite i Regionalnom uredu BH MAC-a Tuzla za hitno deminiranje dijela terena na lokalitetu "Sklopovi". Sa ovog lokaliteta je planirano da se vrši eksploatacija krečnjaka za potrebe budeće cementare.


Izvršena primopredaja deminiranog terena na području općine Gradačac

Gradačac, 13.07.2016.

Dana 13.07.2016. godine izvršena je primopredaja deminiranog terena na području općine Gradačac. Deminiranje metodom čišćenja je izvršio "B" TUN tim Federalne uprave civilne zaštite na lokalitetu Mionica 1, površine 1.107,74 m2. Na navedenoj parceli se nalazio stambeni objekat porušen usljed ratnih dejstava.

Primopredaji su prisustvovali: predstavnici RU BH MAC-a Tuzla, predstavnici Službe civilne zaštite općine Gradačac i vlasnik stambenog objekta.



Pripadnici PVJ Tuzla učestvovali na 13. Kupu Svetog Florijana u Kaštel Sućurcu

Tuzla, 08.07.2016.

U subotu 02.07.2016. godine na sportskom terenu DVD "Mladost" u Kaštel Sućurcu je održano 13. tradicionalno međunarodno vatrogasno takmičenje "Kup svetog Florijana". Takmičenje je provedeno prema Pravilniku za međunarodna vatrogasna takmičenja CTIF.
Na takmičenju se izvodila po jedna vježba (sa cijevima „B“ od 20 m) i štafetna utrka na 400 metara bez prepreka. Učešće na takmičenju je uzela i PVJ Tuzla.



Pripadnici FUCZ sa gradilišta regionalnog puta Tuzla-Čelić uklonili i uništili improviziranu eksplozivnu napravu sa 115 kilograma eksploziva

Tuzla 17.06.2016.

Mještani Doknja pored Tuzle prijavili su izvođaču radova postojanje eksplozivne naprave na gradilištu regonalnog puta Tuzla-Čelić. Mještanima je bilo poznato da je
lokalni put preko planine Majevice zapriječen eksplozivnom napravom tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.-1995.), kako bi u slučaju tenkovskog napada put bio srušen i onemogućen prodor oklopnih jedinica prema Tuzli.
Zbog nepotpunih informacija o tačnom mjestu, dubini, vrsti konstrukcije i količini eksploziva u samoj eksplozivnoj napravi, poduzeta je opsežna akcija.
Sumnjiva zona pretražena je psima otkrivačima mina, koje je Federalna uprava civilne zaštite po prvi put upotrijebila na ovaj način i u svrhu pronalaženja ovakvog eksplozivnog sredstva. Nakon toga su eksperti za uklanjanje eksplozivnih sredstava, uz podršku građevinske mašine koja je uklonila zemljani pokrov, pristupili samom sredstvu ručno čisteći prostor oko njega. Nakon što su odstranjeni detonatori, te naprava deaktivirana, uklonjeno je i 115 kilograma eksploziva. Analizom uklonjenih elemenata eksplozivne naprave konstatovano je da se radi o sredstvu koje je vrijeme učinilo izrazito nestabilnim. Zbog toga je kompletna količina eksploziva spaljena na licu mjesta, a ostaci upaljačkog sklopa uništeni. Teren oko same naprave dodatno je pregledan. Tokom izvršenja ove operacije nadzor i osiguranje lokacije vršen je bespilotnim letećim platformama-dronovima.

Podršku pripadnicima FUCZ u izvođenju ove operacije dali su Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla.



Vlada TK donijela Odluku o davanju prihvatanju uloge domaćina NATO vježbi "Bosna i Hercegovina - 2017."

Tuzla 07.06.2016.

Presjedništvo Bosne i Hercegovine je podržalo inicijativu za organizaciju i izvođenje međunarodne vježbe „Odgovor na katastrofe u Bosni i Hercegovini u periodu 2016.-2017. godine“. Planirano je da terenska vježba NATO-a odgovor na katastrofe „Bosna i Hercegovina – 2017“ bude održano na području Tuzlanskog kantona i manjim dijelom na širem području Grada Bijeljina i Brčko Distrikta BiH, s Gradom Tuzla kao domaćinom vježbe
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti i prihvaćanju uloge domaćina NATO terenske vježbe odgovora na katastrofe „Bosna i Hercegovina – 2017". Odukom su zaduženi Kantonalna uprava civilne zaštite i Kantonalni štab civilne zaštite da aktivno obavljaju saradnju sa Federalnom upravom civilne zaštite i Ministarstvom sigurnosti BiH i poduzmu sve potrebne pripremne radnje na organizaciji vježbe i o tome obavještavaju Vladu Tuzlanskog kantona.


Druženje profesionalnih vatrogasaca sa područja TK

Tuzla 16.05.2016.

U Tuzli je, ispred Vatrogasnog doma u Kreki, održano takmičenje profesionalnih vatrogasaca sa područja TK, nakon čega je upriličeno druženje vatrogasaca. Na susretima su učestvovali profesionalni vatrogasci iz Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Banovića, Lukavca, kao i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Termoelektrane Tuzla. Dogovoreno je da ovakva druženja postanu tradicija.


Održano 23. kantonalno takmičenje iz pružanja prve pomoći

Bašigovci, Živinice 14.05.2016.

Povodom Međunarodne nedjelje Crvenog križa, u subotu, 14.maja 2016. godine u prostorijama JU OŠ „Bašigovci“, održano je 23. kantonalno takmičenje iz pružanja prve pomoći, uz realističan prikaz povreda i stanja. Organizator ovog uspješnog takmičenja bio je Crveni križ Tuzlanskog kantona, a suarganizator Kantonalni štab civilne zaštite. Okupljenim učesnicima takmičenja dobrodošlicu je poželio direktor JU OŠ Bašigovci Ševal Fejzić, a načelnik Kantonalnog štaba Civilne zaštie Zdenko Tadić poželio je svim uečsnicima uspjeh u takmičenju, naglasivši posebno od kolikog je značaja dobro poznavati pružanje prve pomoći za spas ljudskih života.

Učešće na takmičenju uzelo je 8 ekipa iz kategorije omladine i 13 ekipa u kategoriji podmlatka sa područja Tuzlanskog kantona. Učesnici su se takmičili na ukupno 7 radnih poligona, na kojima je bilo angažovano 12 markiranata i 5 šminkera. Za regularnost takmičenja bilo je zaduženo 30 sudija, uz glavnog sudiju dr. Zonić Almu.
Za najboljeg šminkera ovogodišnjeg takmičenja proglašena je Samra Bektić, dok je za najboljeg markiranta proglašen Ermin Begić. Ove godine, kao najspremnije su se pokazale ljedeće ekipe:

Kategorija Omladina
1. mjesto - Tim mladih CK Živinice, Živinice
2. mjesto - Tim mladih CK Telemark, Banovići
3. mjesto - JU Gimnazija „Meša Selimović“, Tuzla

Kategorija Podmladak
1. mjesto - JU OŠ „Banovići“, Banovići
2. mjesto - JU OŠ „Bašigovci“, Živinice
3. mjesto - JU OŠ „Pasci“, Tuzla


(Klikni na sliku za uvećani prikaz, izvor: www.zivinice.ba)


Održan 3. sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite u 2016. godini

Tuzla, 11.05.2016.

U prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održan sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona. Sastanku je prisustvovao i Dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Na sastanku su razmatrana slijedeća pitanja:
- Dogovor oko realizacije poslova dezinsekcije Tuzlanskog kantona
- Izrada prijedloga Izmjena i dopuna federalnog Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu;
- Upoznavanje i podjela Odluka Vlade TK i KUCZ za saniranje šteta od poplava i klizišta u 2014.godini.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odgođena je dezinskecija prostora Tuzlanskog kantona uz rijeke Spreča, Jala i Tinja te uz jezera Hazna, Vidara, Sniježnica, Modrac i Plane. O novom terminu dezinsekcije građani će biti pravovremeno obavješteni putem sredstava javnog informisanja.

Kada su u pitanju najavljene izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na nivou FBiH, nije poznato u kojem pravcu i u kojem obimu će biti mijenjani ovi zakoni. Zaključeno je da svi pripreme svoje primjedbe i dostave u FUCZ, a pretpostavlja se da će radne verzije zakona biti dostvaljene nižim nivoima vlasti prije nego budu upućene prema Vladi FBiH, kako bi se moglo djelovati sa prijedlozima i primjedbama na ponuđene verzije izmjena zakona.

Prisutni su upoznati sa odlukama o dodjeli pomoći općinama. Federalni štab CZ je dodijelio Tuzlanskom kantonu ukupno 200.000 KM za sanaciju šteta iz 2014. godine, a navedena sredstva je Vlada TK raspodjelila općinama:
- po 10.750 KM općinama: Gračanica, Kalesija, Lukavac, Srebrenik, Teočak i Živinice i gradu Tuzla;
- po 20.750 KM općinama: Banovići, Čelić, Gradačac, Kladanj, Sapna;
- 21.000 KM općini Doboj Istok.
Prikupljena a neraspodjeljena sredstva donacija iz 2015. godine u iznosu 38.888,15 KM su ravnomjerno raspoređena svim jedinicama lokalne samouprave, odnosno po 2.991,39 KM.


Gorska služba spašavanja spustila radnike "Tuzla kvarca" sa silosa

Tuzla 28.04.2016.

Četiri radnika firme Tuzla-Kvarc su se nakon dvadeset dana štrajkovanja glađu, u ranim jutarnjim satima popela na silos u krugu fabrike, visok oko 35 metara, uz prijetnju da će izvršiti samoubistvo.
Nakon što je postignut dogovor o daljoj sudbini fabrike, iznemogli radnici nisu imali snage da se bezbjedno spuste sa silosa, te im je bilo potrebno pružiti pomoć.
Direktor KUCZ je oko 19,00 sati uputio poziv Gorskoj službi spašavanja Tuzlanskog kantona. Za kratko vrijeme okupila se ekipa od 9 članova i oko 19,30 sati su se sa potrebnom opremom uputili prema lokaciji spašavanja, na koju su stigli oko 20 sati.
Vođa tima (Enes Bešić) je organizirao akciju i rasporedio članove na pozicije. Enes Bešić i Mehmedalija Sarajlić popeli su se na silos odradili trijažu i vizualno pregledali 4 radnika koji su bili u veoma lošem stanju i slabo pokretni. Postavljen je sistem za spuštanje, a ostali članovi ekipe su bili raspoređeni po platformama. Akcija spašavanja je započeta i prošla je bez ikakvih poteškoća a završena je u 21,10 sati.
Radnicima je odmah pružena medicinska pomoć.

Cjelokupna opracija spašavanja radnika je koordinirana od strane KUCZ.

Akcija spašavanja - spuštanje četvorice radnika sa silosa visine oko 35 metara je bila zahtjevnog karaktera i uspješno je okončana zahvaljujući zajedničkom djelovanju članova GSS – Srebrenik koji su jos jednom na terenu pokazali timski rad i svoju svrhu na terenu.

Ekipu GSS-a su sačinjavali: Enes Bešić, Mehmedalija Sarajlić, Adriana Poljaković, Benjamin Sinanović, Almir Mešanović, Amir Jašarević, Admir Karić, Jasmin Dorić i Sabina Suljić.


(Klikni na sliku za uvećani prikaz, izvor fotografija: A. Bajrić - Dnevni avaz i Ahmed Bešić - Anadolu Agency)


Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku „Kazin Tuk - Zelina“ na općini Kalesija

Kalesija 28.04.2016.

Dana 28.04.2016. godine izvršena je ceremonija primopredaje lokalnim organima vlasti deminiranog terena na zadatku „Kazin Tuk - Zelina“ na području općine Kalesija. Ukupno je deminirana površina terena od 72.132,02 m2, čime su stvoreni uvjeti za bezbjedno korištenje poljoprivrednog zemljišta, a otklonjena je opasnost od postojanja mina na zemljištu uz rijeku Spreču, što je značajno naročito za ribare ali i za stanovnike koji su živjeli u neposrednoj blizini miniranog područja.

Deminerske radove su izveli pripadnici deminerskih timova Federalne uprave civilne zaštite iz Tuzle i Orašja. Radilo se o vrlo zahtjevnom zadatku, gdje je Federalna uprava civilne zaštite angažovala mašinski tim i tim pasa,a na zadatku je ukupno provedeno 75 radnih dana.

Tokom deminiranja pronađene su tri rasprskavajuće mine PMR- 2A, tri upaljača UPMR- 2AS, upaljač UPMR-2A, devet poteznih žica PP mina, mina MRUD (dijelovi mine), satni mehanizam mine TMRP-6, detonatorska kapisla i dva komada NUS-a.

Cjelokupan proces deminiranja je praćen od strane inspektora BH MAC-a.


(Klikni na sliku za uvećani prikaz)


Vlada TK donijela ažuriranu Procjenu ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća na području TK i donijela odluke o dodjeli pomoći općinama za sanaciju šteta

Tuzla, 26.04.2016.

Vlada TK je danas razmatrala i donijela ažuriranu Procjenu ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća za područje Tuzlanskog kantona. Procjena ima za cilj da se analiziraju i procjene sva pitanja vezana za izradu Plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, i to:da se procjene rizici, odnosno uzroci koji mogu dovesti do nastanka prirodnih i drugih nesreća, da se procjene posljedice koje mogu nastati po ljude i materijalna dobra, da se utvrdi odgovarajuća organizacija zaštite i spašavanja u cilju sprečavanja nastajanja nesreća, odnosno utvrđivanje odgovarajuće organizacije na spašavanju ljudi i materijalnih dobara i da se izvrši procjena potreba i mogućnosti u obezbjeđenju ljudskih i materijalnih potencijala potrebnih za ostvarivanje procijenjene organizacije zaštite i spašavanja. KUCZ je ocijenila potrebnim da se izvrši ažuriranje Procjene ugroženosti, obzirom da su se u proteklom periodu desile značajne promjene i okolnosti koje zahtijevaju ažuriranje i dogradnju procijenjenog stanja ugroženosti područja TK.

Procjena ugroženosti TK

Vlada je donijela Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta od prirodnih nesreća poplava i klizišta u 2014. godini. Federalni štab CZ je u decembru 2015. godine donio Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta iz 2014. godine, kojom je Vladi TK dodijeljeno 200.000,00 KM. Raspodjela 70% dodijeljenih sredstava pomoći izvršena je linearno, odnosno po 10.750,00 KM općini/gradu, a 30% je raspoređeno selektivno obzirom da su određene općine bile izostavljene iz ranijih raspodjela ili im je za saniranje nastale štete potrebno nešto više sredstava nego im je ranije dodijeljeno. Tako je dodijeljeno:
- po 10.750 KM općinama: Gračanica, Kalesija, Lukavac, Srebrenik, Teočak i Živinice i gradu Tuzla;
- po 20.750 KM općinama: Banovići, Čelić, Gradačac, Kladanj, Sapna;
- 21.000 KM općini Doboj Istok.

Vlada je donijela i Odluku o raspodjeli sredstava namjenskih donacija prikupljenih za finansiranje pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom na području TK. Do kraja 2015.godine prikupljena su sredstava namjenskih donacija u iznosu od 38.888,15 KM a koja nisu raspoređena do kraja 2015. godine. Imajući u vidu iznos sredstava kao i činjenicu za koju namjenu su prikupljena od strane fizičkih i pravnih, inostranih i domaćih lica, te dosadašnji način raspodjele navedenih sredstva, predloženo je da se prikupljena sredstva raspodjele linearno svim jedinicama lokalne samouprave, odnosno po 2.991,39 KM.
Time je lokalnim zajednicama dodijeljeno ukupno 318.882,15 KM sredstava namjenskih donacija, odnosno po 24.529,40 KM.

Svim donatorima domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima ovim putem Vlada Tuzlanskog kantona, se želi zahvaliti na razumijevanju i pomoći u saniranju šteta i pomoći fizičkim licima koji su pretrpjeli velike štete tokom prirodnih nesreća koje su zadesile područje Tuzlanskog kantona tokom 2014.godine.


Skupština TK usvojila Izvještaj o radu KUCZ u 2015. godini

Tuzla, 25.04.2016.

Skupština TK je danas, između ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrala i usvojila i Izvještaj o radu KUCZ u 2015. godini.
U izvještaju je naročito naglašeno:
- da su u 2015. godini završene aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u TK i nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području TK.
- Skupština TK je donijela Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u TK za period 2013 - 2017. godina
- formirane su kantonalne službe zaštite i spašavanja, njihovo opremanje i stavljanje u funkciju: Gorska služba spašavanja, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, Služba za biološko-hemijsku zaštitu i Služba zaštite od požara.
- kroz Informaciju o prirodnim nepogodama koje su pogodile TK u periodu maj-avgust 2014. godine elaborirane su prirodne nesreće u 2014. godini i dat je prijedlog mjera za poboljšanje stanja u oblasti zaštite i spašavanja.
- urađeni konačni izvještaji o štetama na općinama i Zbirni izvještaj o procjeni šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih nesreća na području TK u 2014. godini
- vršen je kontinuirani inspekcijski nadzor u oblasti zaštite i spašavanja u općinskim organima uprave i pravnim licima na području TK
- imenovani novi Kanotnani štab CZ i Kantonalna komisija za procjenu šteta.
- nastavljen je rad Komisije za polaganje ispita za profesionalnog vatrogasca u skladu sa Uredbom o sadržaju, načinu i programu polaganja ispita u oblasti vatrogastva i Komisije za polaganje ispita za protupožarnu zaštitu u skladu sa Programom polaganja ispita za protivpožarnu zaštitu.
- održano je nekoliko okruglih stolova-tematskih skupova na kojima je vršena detaljna analiza opasnosti od mina, poplava i klizišta i na kojima su doneseni zaključci za umanjenje te opasnosti i unapređenje odgovora u slučaju nesreće.
- vršena koordinacija poslova deminiranja i uklanjanja NUS-a.

Izvještaj o radu KUCZ u 2015. godini


Održan sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite

Tuzla, 19.04.2016.

Danas je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održan sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona.
Sastanku su pored predstavnika KUCZ i OSCZ prisustvovali Irfan Pehlić i Nedžad Kukuruzović, ispred Regionalnog ureda BHMAC-a Tuzla.

Na sastanku je razmatran slijedeći dnevni red:
1. Informacija o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK u 2015.godini
2. Lista prioriteta deminiranja na području TK za 2016. godinu
3. Analiza poslova deminiranja i prikupljanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava i mogućnosti za njihovo unapređenje

Ad-1: Informaciju je podnio Benedin Pejić, stručni savjetnik u KUCZ. Izvjestilac je dao presjek svih najvažnijih događanja u okviru deminiranja i uklanjanja NUS-a u 2015. godini na području TK. (Prilog: Informacija o rezultatima deminiranja na području TK u 2015. godini)
Ad-2: Izvjestilac Benedin Pejić upoznao je prisutne sa Listom prioriteta deminiranja u 2016. godini na području TK. (Prilog:
Lista prioriteta deminiranja na području TK za 2016.godinu)
Ad-3: Šef regionalnog ureda BHMAC-a Tuzla Irfan Pehlić je upoznao prisutne sa aktivnostima ureda na pripremama za početak deminerske sezone.
Usvojena su poglavlja Standarda za novi pristup rješavanja protivminskog problema, očekuje se da će uskoro biti izdati certifikati za projekte ciljanog tehničkog izviđanja, završene u prethodnoj godini.

Istog dana je održan i drugi sastanak direktora KUCZ sa rukovodiocima gradske i općinskih službi civilne zaštite. Na sastanku je razmatran slijedeći dnevni red:
1. Izvod iz zapisnika sa 4.redovnog sastanka direktora KUCZ sa rukovodiocima OSCZ u 2015.godini
2. Upoznavanje sa Izvještajem o radu KUCZ za 2015.godinu
3. Upoznavanje sa Programom rada KUCZ za 2016.godinu
4. Informacija o ažuriranju i donošenju nove Procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća područja Tuzlanskog kantona
5. Implementacija Zakona o dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području TK
6. Informacija o aktivnostima FUCZ i Vlade Federacije BiH na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu
7. Tekuća pitanja

Ad-1 Izvod iz zapisnika sa 4. sastanka sa rukovodiocima službi civilne zaštite u 2015. godini, usvojen je bez primjedbi i dopuna.
Ad-2, 3 Direktor KUCZ prisutnima je prezentirao Izvještaj o radu KUCZ za 2015. godinu i Program rada KUCZ za 2016. godinu.
Ad-4 Pomoćnik direktora KUCZ upoznao je prisutne sa ažuriranom Procjenom ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća područja TK.
Ad-5 Sekretar KUCZ upoznao je prisutne sa dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području TK i obavezama OSCZ u implementaciji zakona.
Ad-6 Direktor KUCZ upoznao je prisutne da je FUCZ pristupila izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu. Pozvao je prisutne da sve sugestije na postojeće zakone upute FUCZ putem KUCZ.


Operativni plan provođenja dezinsekcije na području Tuzlanskog kantona

Tuzla 21.04.2016.

Federalna uprava civilne zaštite je sačinila operativni plan provođenja dezinsekcije na području Federacije BiH. Na području Tuzlanskog kantona, dezinsekcija će se provesti u periodu od 09.05. do 11.05.2016. godine. Za dezinsekciju će se koristiti sredstvo Neopitroid premium.
Lokalno stanovništvo, a prije svega pčelari, treba da poduzmu sve neophodne mjere zaštite.
Dezinsekciju će se provoditi Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Općina Lokalitet Količina (litara)
Lukavac Jezero Modrac
Jezero Bistarac
Rijeka Spreča
260
Gradačac Jezero Hazna
Jezero Vidara
Teočak Jezero Sniježnica
Tuzla Jezero Plane
Rijeka Jala
Živinice Rijeka Spreča
Kalesija Rijeka Spreča
Gračanica Rijeka Spreča
Doboj Istok Rijeka Spreča
Srebrenik Rijeka Tinja

Napomena:
Neopitroid Premium je insekticid, posebno formuliran za razrjeđivanje s organskim otapalima (mineralno ulje, nafta i ostalo) ili vodom za primjenu u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni namijenjen obradi prostora. Permetrin ubija štetne insekte, d-trans aletrin izaziva hiperaktivaciju i brzo ošamućivanje insekata. Sinergist piperonil butoksid pojačava učinak piretroida i inaktivira sustav detoksikacije u insektima. Kao piretroidni preparat brzo se razgrađuje na svjetlu, lako se veže u tlu pa se ne očekuje kontaminacija podzemnih voda.
Neopitroid Premium se primjenjuje na otvorenim prostorima za suzbijanje letećih štetnika (komaraca, muha, osa, stršljenova i dr.), tretiranjem sa zemlje i iz zraka, te u zatvorenim prostorima za suzbijanje štetnika (žohara, mrava, stjenica, komaraca, muha, osa i dr.).


Upozorenje stanovništvu na povećanu požarnu opasnost i rizik od požara na otvorenom prostoru

Tuzla 07.04.2016.

Posljednjih dana evidentiran je značajan porast broja šumskih požara i požara niskog rastinja na području Tuzlanskog kantona.
Najveći broj ovih požara prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.
S ciljem blagovremenog preduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume (član 20. Zakona o šumama, "Službene novine TK", broj: 9/12 i 17/13). Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM (član 59. navedenog zakona).

Fizička i pravna lica treba strogo da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru, uz maksimalan oprez i odgovorno ponašanje:
- Spaljivnje vršiti uz maksimalne mjere opreza i lično prisustvo dok otpad ne izgori;
- Ne ostavljati upaljenu vatru ili žar;
- Prije napuštanja mjesta paljenja vatre, obilno politi vatru ili žar vodom, ili zatrpati zemljom;
- Paljenje vršiti u ranim jutarnjim, nikako u večernjim satima;
- Posebno voditi računa da se paljenje otpada ne vrši u blizini šuma, privrednih i stambenih objekata, benzinskih pumpi i minskih polja;
- Spaljivanje nikako ne smiju raditi starije i teže pokretne osobe.

Nosioci zaštite od požara (organi uprave, institucije, pravna lica i građani), treba da preduzimaju sve preventivne mjere propisanje Planovima zaštite od požara.

Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, ODMAH o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.


Požar na Visu kod Kalesije
(Klikni na sliku za uvećani prikaz)


Međunarodni dan borbe protiv mina

Tuzla 04.04.2016.

Sukladno odluci Organizacije ujedinjenih nacija, 4. april se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv mina (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action). Ovo je jedanaesta godina da se ovaj dan obilježava u Bosni i Hercegovini i kao takav predstavlja priliku za domaće vlasti i međunarodne organizacije da analiziraju dosadašnja dostignuća u oblasti protivminskih akcija, kao i da se još jednom skrene pažnja na problem mina i NUS-a u BiH i potraži rješenje za njegovu konačnu finalizaciju.
Problem postojanja mina u svijetu trenutno pogađa 68 zemalja, među kojima jedno od vodećih mjesta zauzima Bosna i Hercegovina. Prema zvaničnim podacima, u cijelom svijetu je položeno preko 110 miliona kopnenih mina. Od 1975. godine širom svijeta od eksplozija mina osakaćeno je ili ubijeno preko milion ljudi. Statistički podaci govore da je polaganje mina 25 do 100 puta brže nego uklanjanje istih. Sve negativne posljedice koje su prozrokovane proizvodnjom i upotrebom pješadijskih mina ozbiljnije su shvaćene tek 90-ih godina. Kao rezultat ovoga shvatanja, u decembru 1997. godine predstavnici mnogih zemalja potpisali su Konvenciju o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje, uvoza i izvoza protupješadijskih mina te o njihovom uništavanju. Konvencija je poznata pod nazivom „Otavskisporazum“. BiH je minama jedna od najkontaminiranijih zemlja u Evropi. Pretpostavlja se da je još uvijek preko 2,3% teritorija BiH i dalje prekriveno minama. Za područje TK kao sumnjiva površina vodi se oko 85 miliona m2.
Deminiranje kontaminiranih površina odvija se veoma usporenim tempom i u direktnoj je ovisnosti od raspoloživih finansijskih sredstva izdvojenih za ove namjene. Slabljenje interesa stranih donatora za problem mina u BiH obavezuje domaće organe vlasti u značajnije uključivanje u obezbjeđivanje finansijskih sredstava za deminiranje. Od 1996. godine u BiH od mina je stradalo 1.739 osoba, od čega 608 smrtno, a 776 osoba je teže i lakše ozlijeđeno. Prilikom izvođenja deminerskih radova stradalo je 118 deminera od čega 49 smrtno.
Na području Tuzlanskog kantona od kraja rata bilježimo preko 200 nesreća u kojima je smrtno stradalo 119, a teže i lakše su ozlijeđene 133 osobe. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina u BiH je od posebnog značaja i važnosti. U obilježavanje su uključene organizacije kao što su Međunarodni crveni križ, Centar za uklanjanje mina u BiH, UNICEF, UNDP, EUFOR, ITF, Ministarstvo civilnih poslova u BiH i dr.

I ovu priliku koristimo da naše stanovništvo upozorimo da problem mina u BiH nije ni izbliza riješen. Potreba stalnog upozoravanja i podizanja svijesti da živimo u zemlji sa još uvijek značajnim brojem mina, minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava je naša stvarnost koja će još dugo biti naš opasni pratilac.

Zapamtite, mina je najgori izum čovječanstva.


Kantonalna uprava civilne zaštite



Iskazana spremnost Vlade TK da prihvati domaćinstvo NATO vježbi CZ

Tuzla 16.03.2016.

Vlada Tuzlanskog kantona iskazala je spremnost da prihvati domaćinstvo međunarodnoj NATO vježbi civilne zaštite u otklanjanju posljedica katastrofe na ovom području, a koja bi bila izvedena krajem ljeta ili u jesen 2017. godine.
Ova spremnost iskazana je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Po osnovnim informacijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o vježbi predstavljenim na sastanku, cilj vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć, a organizira se u formatu saveznika i partnera i mogla bi okupiti 700-750 učesnika iz 61 države saveznika i partnera iz cijele Europe i Svijeta. Predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine upoznao je premijera da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom ovog mjeseca, usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i zaključkom podržalo inicijativu NATO-a za izvođenje velike vježbe u Bosni i Hercegovini u formatu svih članica Saveza i partnera, uz obavezu dostave Informacije o ovoj inicijativi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na saglasnost.
Ova vježba, njena lokacija, dizajn i budžet, trebala bi biti i zvanično potvrđena u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nakon što na nju suglasnost da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK



Materijali i dokumenti koje je pripremila KUCZ a koje je usvojila Vlada TK u februaru i martu 2016. godine

Tuzla, 15.03.2016.

U toku mjeseca februara i marta 2016. godine, Vlada TK je razmatrala i usvojila nekoliko dokumenata koje je pripremila KUCZ:
- Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području TK,
- Odluka o usmjeravanju donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu za sufinansiranje otklanjanja posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom za Kantonalnu upravu civilne zaštite,
- Odluka o usmjeravanju transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, za finansiranje projekata saniranja dijela šteta na području TK,
- Izvještaj o radu Kantonalnog štaba civilne zaštite za 2015. godinu i
- Izvještaj o radu Kantonalne komisije za procjenu šteta u 2015. godine.
- Izvještaj o korištenju sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2015. godini.
- Plan korištenja finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u 2016. godini.


Obilježen Prvi mart - Dan civilne zaštite

Tuzla, 04.03.2016.

Danas je u Tuzli svečanom sjednicom Kantonalnog štaba civilne zaštite obilježen 1. mart - međunarodni Dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH. Pojedincima, kolektivima i institucijama sa područja Tuzlanskog kantona dodijeljenja su priznanja civilne zaštite za 2015. godinu.

Prisutnima su se obratili Premijer TK Bego Gutić,
komandant štaba Hasan Fehratović i načelnik štaba Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

opširnije


Usvojena 3 poglavlja Standarda za novi pristup rješavanja protivminskog problema

Sarajevo, 28.01.2015.

Riječ je o novom konceptu pod nazivom Land Release, usklađenim sa Međunarodnim Standardom za humanitarno deminiranje IMAS, koji ima za cilj da se na što ekonomičniji i efikasniji način, te u što kraćem vremenskom periodu, korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo potvrđena područja koja sadrže minsko eksplozivna sredstva.
Projekat Land Release se finansira sredstvima EU (IPA 2011), kojim je do sada kroz 10 pilot projekata planirano da se u 2016. godini vrati na upotrebu oko 53 km2.
Prednost nove metode je da je većina ove površine tretirana netehničkim metodama,odnosno dodatnom analizom i prikupljanjem podataka na terenu, dok se tehničkim metodama tretiraju samo ona područja sa potvrđenim minskim indikatorima, što će rezultirati smanjenjem troškova i uštedom vremena.
Jedan od ciljeva definisanih projektom IPA 2011 Land Release jeste i izrada stručne regulative, prema kojoj bi se problem mina u BiH u budućnosti rješavao u skladu sa Land Release pristupom. Tako da se u 2014. i 2015. godini u sklopu projekta IPA 2011 Land Release, a po nalogu Komisije za deminiranje u BiH pristupilo izradi tri poglavlja novog Standarda za protivminske akcije u BiH, koja se odnose na Vraćanje površine, Netehničko izviđanje i Tehničko izviđanje.
Rad na poglavljima Standarda za protivminske akcije u BiH je uradio Centar za uklanjanje min u BiH, a u saradnji sa UNDP BiH i Ženevskim međunarodnim centrom za humanitarno deminiranje (GICHD). Nakon upućivanja na javnu raspravu, te usklađivanja sa dostavljenim mišljenjima od strane akreditovanih deminerskih organizacija i drugih učesnika u procesu, navedeni Standardi su usvojeni 27.01.2016.godine od strane Komisije za deminiranje u BiH.
Usvajanje i primjena ovih Standarda će sigurno unaprijediti postojeći sistem protivminskih aktivnosti, a samim time i ubrzati rješavanje ovog dugoročnog problema, te ispunjenje zacrtanih strateških ciljeva i međunarodno preuzetih obaveza.

http://www.bhmac.org


Održana 1. redovna sjednica Kantonalnog štaba

Tuzla, 28.01.2015.

Danas je u prostorijama KUCZ održana prva sjednica Kantonalnog štaba CZ u 2016. godini. Razmatrani su:
- Izvještaj o radu KŠCZ za 2015. godinu
- Plan rada KŠCZ za 2016. godinu
- Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2016. godini
- U okviru tekućih pitanja razmatrani s zahtjevi za pomoć općine Doboj Istok i zahtjev za donaciju sredstava UG "Koraci-X" Doboj Istok.

KŠCZ je jednoglasno usvojio Izvještaj o radu KŠCZ, Plan rada KŠCZ i Plan korištenja sredstava posebne naknade.
Zbog nepostojanja pravnog osnova, KŠCZ nije mogao udovoljiti zahtjevima za pomoć općine Doboj Istok i UG "Koraci-X" Doboj Istok.


PREGLED DONESENIH PLANSKIH DOKUMENATA IZ OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U OPĆINAMA I KANTONU

(klikni na sliku za uvećani prikaz)


Vlada TK prihvatila informaciju o deminiranju u 2015. godini

Tuzla 19.01.2016.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2015. godini. U toku 2015. godine deminirana je površina od 763.432,77 m2. U ukupni iznos nije uključena deminirana površina od oko 9 miliona m2 koja je realizirana kroz pilot projekte „Lend Release" (vraćanje zemljišta korisnicima) koji su rađeni novom metodom deminiranja tzv." ciljano tehničko izviđanje". Nakon dobijanja certifikata i ove površine će biti uvrštene u ukupan iznos, što će predstavljati znatno veću površinu sveukupno deminirane površine na području Tuzlanskog kantona.
Prilikom odabira i utvrđivanja prioriteta deminiranja prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju kao i deminiranju poljoprivrednih površina. Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi oko 85 miliona m2 ili 3,2% od ukupne površine kantona.
Ostvareni rezultati na deminiranju u toku ove godine na području TK, a i cijele BiH, značajno su ispod prosjeka za zadnje tri godine i opomena za cijelu zajednicu. Nužnost angažiranja svih relevantnih subjekata u BiH koji su na bilo koji način vezani za problematiku mina i minskoeksplozivnih sredstava je imperativ ili će proces deminiranja potrajati znatno duže od planski predviđenih rokova.
Tokom 2015. godine na području TK nije bilo stradanja civilnih osoba od zaostalih mina i minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao ni strdanja deminerskog osoblja tokom izvođenja operacija deminiranja. Podatak da je tokom godine uništena količina minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava od 8.077 komada, te sveprisutna pojava svakodnevnog prijavljivanja istih, ukazuje da kod našeg običnog čovjeka još uvijek ima veliki broj ovih sredstava. Zahvaljujući djelovanju tima civilne zaštite Tuzla "A" sva ova sredstva su na vrijeme i bezbjedno preuzeta, prevezena i uništena.

Vlada je prihvatila Listu prioriteta deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2016. godinu. Riječ je o okvirnom planu u kojem su u potpunosti ispoštovani općinski planovi i prioriteti deminiranja i koji omogućava da Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite izvrše odabir projekata koje će raditi njihovi deminerski timovi. Preostali dio projekata putem BH MAC-a i Komisije za deminiranje BiH bit će stavljen na uvid međunarodnim donatorima koji će osigurati potrebna finansijska sredstva za te projekta koje će raditi profesionalne agencije za deminiranje. Kao i prethodnih godina, a sa ciljem podizanja kvaliteta poslova planiranja u oblasti deminiranja za 2016. godinu, od općina je zatraženo da se aktivnije uključe u poslove planiranja deminiranja na području svojeg teritorija, te da svojim budžetima planiraju određena finansijska sredstva za ove namjene. Posebno je naglašena potreba za detaljnom analizom odrađenih deminerskih poslova u prethodnoj godini i sveobuhvatnim pristupom svih subjekata kod donošenja općinskih planova deminiranja na osnovu kojih je urađena Lista prioriteta deminiranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

- Informacija o rezultatima deminiranja
- Lista prioriteta


ARHIVA VIJESTI