Tuzla, 11.03.2009.

POPLAVE NA PODRUČJU TK


Općina Doboj Istok: Rijeka Spreča se još uvijek nije povukla, uposlenici Službe za civilnu zaštitu prate stanje na terenu i u slučaju potrebe će preduzimati odgovarajuće mjere. Pod vodom je oko 400 ha.
Općina Gračanica: vodostaj rijeke Spreče u 7,00 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac je iznosio 412 cm, i za 8 cm je niži u odnosu na prethodni dan. Poplavljeno je oko 190 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Općina Kalesija: Pod vodom je još oko 70 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na lokalnom putu Kalesija-Jelovo Brdo-Gojčin u podvožnjaku je 15 cm vode, te se saobraćaj na ovoj dionici obavlja bez zastoja.
Općina Živinice: Poplavljeno je oko 70 hektara zemljišta. Svi putni pravci su prohodni.

Stanje na HA Modrac: vodostaj na HA Modrac u 07,00 sati je iznosio 200,35 m.n.m., i za 14 cm je niži u odnosu na prethodni dan.

Direktor kantonalne uprave CZ Zdenko Tadić obišao polavljena područja

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić obišao je branu na HA Modrac i polavljena područja na području općine Gračanica.

Općinu Gračanica u utorak 10.03.2009. godine je posjetio direktor Kantonalne uprave CZ Zdenko Tadić, sa ciljem obilaska poplavljenih područja u dolini rijeke Spreče. Nakon obilaska terena održan je i sastanak u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića na kojem se razgovaralo o uzrocima učestalog izlijevanja Spreče iz korita, te mogućim rješenjima ovog problema. Općinski načelnik Nusret Helić je osim prirodnih, kao još jedan od uzroka čestih poplava naveo regulaciju nivoa hidroakumulacije „Modrac“ i zatrpanost i suženost korita Spreče u donjem dijelu toka. Istaknuto je da se regulacija korita Spreče ne može raditi prije deminiranja, a taj proces će potrajati još veoma dugo.

O tome kakvo je stanje na Tulanskom kantonu i na općini Gračanica, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zdenko Tadić kaže: -„Ponovo evo nakon nekoliko dana imamo izlijevanje vodotoka na našem kantonu, a najugroženije su za sada općine Kalesija, Živinice, Gračanica, Lukavac i Doboj Istok. I dok se Spreča u gornjem toku postepeno povlači u korito u općinama ispod brane vodostaj još nije počeo stagnirati. Za razliku od drugih općina na kojima je uglavnom ugroženo poljoprivredno zemljište, na općini Gračanica su ugroženi i stambeni i poslovni objekti, što usložnjava situaciju. Pratićemo i dalje stanje sa vremenom i nivom vodotoka i preduzimati mjere da se u slučaju potrebe svi resursi stave na rapolaganje u cilju spašavanja imovine i ljudskih života.“ Zaključeno je na ovom sastanku da se upriliči sastanak predstavnika općina Lukavac, Gračanica, Petrovo, Doboj i Doboj Istok sa predstavnicima viših nivoa vlasti kako bi se ovom problemu dao značaj koji zaslužuje.
Stanje prirodne i druge nepogode još uvijek je na snazi, a vodostaj rijeke Spreče prati se iz sata u sat.

(Izvor: http://www.opcina-gracanica.ba)

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"