ZAVRŠENO DEMINIRANJE PROJEKTA "OD MARKOVIĆA DO CAREVE KUĆE"

Dana 06.05.2009.godine izvršena je svečana primopredaja deminirane površine u općini Kalesija. Riječ je o projektu deminiranja "Od Markovića do careve kuće", a deminiranje su obavili pripadnici Kantonalnog tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a Tuzla, uz podršku Mašinskog i POEK tima Federalne uprave civilne zaštite. Deminiranje je otpočelo u augustu 2008. godine, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, krajem aprila 2009. godine radovi su okončani i obavljeno je završno uzorkovanje terena.
Prvobitnom projektnom dokumentacijom bilo je predviđeno da se metodom tehničkog izviđanja deminira površina terena od 97.690 m2, međutim na zahtjev inspektora BH MAC-a projekat je proširen, pa je ukupna deminirana površina 101.525 m2. Deminirana površina nalazi se pored magistralnog puta Tuzla -Kalesija-Zvornik i predstavljala je liniju razdvajanja u proteklom ratu.

"Pronađena su minska sredstva, što opravdava naš angažman na ovom projektu. Naši demineri na ovaj način stavljaju civilnim vlastima općine Kalesija i stanovnicima ove općine novu površinu oslobođenu od mina, na raspolaganje za poljoprivrednu proizvodnju, za što ova površina može da bude maksimalno iskorištena", istakao je Zdenko Tadič, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Međutim, stanovnici sa ovih prostora su jednim dijelom neodgovorni:
" Već imamo priliku da vidimo da su pojedinci ušli i obrađuju zemljište. U želji da ostvare neku egzistenciju, ljudi jednostavno rizikuju i vrlo često ulaze u minska polja, i ne boje se onoga što bi se eventualno moglo dogoditi", dodao je Tadić.

Današnjoj svečanoj primopredaji deminiranog terena prisustvovali su općinski načelnik Rasim Omerović, predstavnici Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinske službe civlne zaštite Kalesija, Regionalnog ureda BHMAC-a, kao i predstavnici medija.

Kantonalni tim civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a Tuzla je nastavio rad na projektu "Kazin Tuk I", također na području općine Kalesija, a predviđeno da se metodom tehničkog izviđanja deminira površina terena od 162.003,21 m2.

 

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"