Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je preporuke za prevenciju i ograničavanje širenja novog pandemijskog virusa gripe A/H1N1 u školama.

Preporuke za škole:
Širenje gripe u školama predstavlja značajan faktor širenja epidemije/pandemije u zajednici. Kada se jednom gripa pojavi u školskom okruženju ona se vrlo brzo širi i prenosi na obitelji oboljelih učenika i lokalnu zajednicu.

Ipak se masovno zatvaranje škola ne smatra proporcionalno odgovarajućom mjerom u prevenciji širenja pandemije gripe A/H1N1/09 (bolest u većini slučajeva blagog karaktera). Pojedinačni slučajevi zatvaranja su mogući uz adekvatna obrazloženja. Ravnateljstvo škole u konzultaciji s resornim Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravstva može, na razdoblje od 7 do 14 dana, osloboditi od nastave učenike jednog ili više razreda u kojima je registrirana laboratorijski potvrđena pandemijska gripa ili može zatvoriti školu ukoliko se procijeni da će to biti korisno u sprječavanju pojave epidemije u školi. Preporuke su privremenog karaktera i podložne izmjenama i dopunama u skladu s epidemiološkom situacijom.

U cilju prevencije i ograničavanja širenja gripe u školama:
• osigurati tekuću vodu, sapun i jednokratne ručnike učenicima, nastavnicima i dr. osoblju, te omogućiti da ih kada je to potrebno i koriste; osigurati kante za smeće za papirnate ubruse.
• redovito čistiti (deterdžentima i sredstvima koja se i inače koriste za čišćenje) površine i predmete koji se najčešće dodiruju rukama (površine stolova, kvake na vratima, tipkovnice zajedničkih računala, slavine i sl.
• educirati i podsjećati na pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja (pokriti usta i nos maramicom – papirnatom - koju odmah nakon uporabe baciti u kantu za smeće; u nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav – unutrašnjost lakta, nego u ruke.
• podsticati na pranje ruku sapunom i vodom – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja
• učenici i osoblje škole sa simptomima bolesti slične gripi ne bi trebali dolaziti u školu (ostati kod kuće i javiti se - telefonski- svom liječniku i razredniku/ravnatelju)
• podsjetiti učenike, roditelje i osoblje na potrebu da ostanu kod kuće još 24 sata nakon što je tjelesna temperatura pala na normalne vrijednosti (bez uporabe lijekova za snižavanje temperature); ograničiti/izbjegavati kontakte s drugima
• učenike ili osoblje sa simptomima gripe: temperatura >38 C mjereno toplopmjerom ili ukoliko nema toplomjera-osjećaj vrućine, crvenilo lica, tresavica; uz moguće i druge simtome gripe - bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj) odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog tko će ih odvesti kući (u slučaju teške kliničke slike – otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, teško ili perzistentno povraćanje - u bolnicu)
• zadužiti osobe (ograničen broj) koje će se brinuti o oboljelima do dolaska prijevoza i osigurati im osnovnu zaštitu – maske- uz upute o čuvanju od infekcije
• redovito provjetravati prostorije u kojima se provodi nastava
odrediti osobu u školi koja će svakodnevno pratiti odsutnost učenika /osoblja i o tome izvještavati nadležnu higijensko/epidemiološku službu

Učenici:
• pokrijte usta i nos prilikom kašljanja i kihanja papirnatom maramicom koju odmah nakon uporabe bacite u smeće, a ruke operite tekućom vodom i sapunom (ili obrišite alkoholnim vlažnim maramicama ako vam voda nije dostupna). Ukoliko nemate maramicu, kašljite i kišite u rukav (unutrašnjost lakta ili rame) a ne u ruke.
• ukoliko imate simptome i znakove bolesti (iznenadna pojava temperature obično iznad 38 C praćena bolovima u mišićima i zglobovima, suhim kašljem, grloboljom) ostanite kod kuće i javite se telefonom svom liječniku i obavijestite učitelja/razrednika
• uz savjet liječnika boravite u kući do prestanka simptoma, odnosno do kraja razdoblja zaraznosti (najmanje 24 sata od prestanka simtoma bolesti i normaliziranja temperature – bez uzimanja lijekova za snižavanje temperature)
• ograničite – izbjegavajte kontakte s drugim osobama
• ako je moguće, poželjno je da boravite u zasebnoj prostoriji - odvojeno od ostalih članova obitelji
• pridržavate se mjera respiratorne higijene (kod kašljanja i kihanja)
• neka vas njeguje jedna osoba uz pridržavanje općih mjera prevencije (nošenje maske, održavanje higijene ruku i provjetravanje prostorija)
• uzimajte preporučenu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja odmah se javite svom liječniku
• obavijestite, telefonskim putem, o svojoj bolesti sve osobe koje su bile u kontaktu s vama unazad 7 dana, kako bi one pratile svoje zdravstveno stanje
• ukoliko ste bili u kontaktu s oboljelim osobama pratite svoje zdravstveno stanje tijekom 7 dana i u slučaju pojave simptoma ostanite kod kuće, javite se telefonom svom liječniku i obavijestite učitelja/razrednika

 

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"