22/10/2009 - Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku "MZ Treštenica 1A"
na području općine Banovići

Dana 22.10.2009. (četvrtak) u 11,00 sati obavljena je ceremonija primopredaje deminiranog terena na zadatku "Treštenica 1A" na području općine Banovići.

Rizična površina, obrađena projektnom dokumentacijom, nalazila se duž regionalnog puta Banovići – Lukavac unutar koje su bile locirane porodične kuće koje su bile u manjoj ili većoj mjeri porušene. Tokom ratnih dejstava ovaj prostor je bio linija razdvajanja zaraćenih snaga i prema dostupnim podacima na ovoj lokaciji je zabilježeno nekoliko minoincidenata sa smrtnim ishodima. Predložena metoda rada je manuelno čišćenje uz mogućnost upotrebe PLANT - Mašinskog tima civilne zaštite na uklanjanju ostataka porušenih kuća.
Otvaranje deminerskih radova obavljeno je 17.avgusta 2009. godine uvođenjem pripadnika „B“ komponente tima civilne zaštite u operacije manuelnog čišćenja i angažiranjem PLANT-Mašinskog tima civilne zaštite na čišćenju i uklanjanje ostataka porušenih kuća. Tokom izvođenja radova obavljeno je čišćenje i uklanjanje ostataka na 6 porušenih kuća i stvoreni uvjeti za izgradnju novih stambenih jedinica. Također, u proces deminiranju bili su uključeni POEK tim (čovjek i pas) i TEMPEST mašina za skidanje vegetacije. S ciljem obezbjeđivanja potpune bezbjednosti, tokom izvođenja deminerskih radova, vršeno je povremeno obustavljanje prometa na regionalnom putu Banovići – Lukavac što je bilo u nadležnosti PS Banovići. Realizacijom ovog projekta stvoreni su uvjeti za izgradnju novih objekata i povratak stanovništva koje je ranije naseljavalo ove prostore.
Plant-Mašinski tim civilne zaštite je, pored čišćenja i uklanjanja ostataka na ovih 6 kuća koje su se nalazile unutar deminerskog zadatka, izvršio uklanjanje ostataka na još 10 kuća i dijela stare Osnovne škole u MZ Treštenica. Također, pripadnici PLANT tima su dvije nedjelje proveli kao ispomoć deminerskom timu Oružanih snaga BiH na zadatku „Međunarodni aerodrom Tuzla“ na općini Živinice.
Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite kao i inspektora RUBH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u četvrtak 22.10.2009. godine, uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Banovići , Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"