Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 29.12.2009. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 1°C
Vlažnost: 95%
Pritisak: 974 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica, jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
Prema jutrošnjem izvještaju od 07,00 sati, vodostaj na brani jezera Modrac je 199,80 metara nadmorske visine, odnosno 14 cm do preljeva, a u odnosu na jučerašnje mjerenje vodostaj je za 2 cm niži. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 74,2 m3/s.

Poplave:
U protekla 24 sata nije bilo padavina, te je stoga stanje s poplavama na području TK ovoga jutra nešto bolje. Na području općine Doboj-lstok rijeka Spreča ima tendenciju stagnacije ali je još uvijek oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta u području od Male Brijesnice i dalje nizvodno pod vodom. Na teritoriji općine Gračanica rijeka Spreča je poplavila oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta na potezu od Miričine do Stjepan polja. Nivo rijeke Spreče, na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, je 368 cm, što je 12 cm manje u odnosu na mjerenje izvršeno prije 24 sata. Stambeni, privredni i drugi infrastrukturni objekti nisu ugroženi.

Klizišta:
U nekoliko posljednjih dana prijavljeno je aktiviranje više klizišta na području općine Tuzla: u naselju Simin Han došlo je do slijeganja puta u mjestu Sarajac tako da je lokalni put u prekidu za motorna vozila. Put je prohodan za pješake. U tuzlanskom naselju Borić ponovo se aktiviralo staro klizište na ulazu u katoličko groblje. Jučer je u naselju Crvene Njive, općina Tuzla, u ulici Branislava Nušića do broja 97, došlo do pokretanja većeg klizišta. Zemlja se sručila na prilazni put do nekoliko stambenih objekata u ovom naselju. Prilikom klizanja tla oštećeno je nekoliko pomoćnih objekata ispod puta. Na lice mjesta je izašao stručni tim OSCZ Tuzla. Geolog je izvršio procjenu stanja i dao prijedlog mjera. Kretanje u zoni klizišta je ograničeno. Iseljavanje iz ugroženih objekata po mišljenju geologa za sada nije neophodno.

Požari:
VJ na području TK imale su dvije intervencije na gašenju požara:
- VJ Gračanica je u juče u jutarnjim satima gasila požar na privatnoj porodičnoj kući u Gračanici gdje se zapalio ormarić sa elektro brojilom;
- VJ Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara porodične kuće u ulici 6. bataljona, u Gradačcu. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"