Dnevni izvještaj o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona
za dan 11.01.2010. godine (7:00 sati)

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 2°C
Vlažnost: 91%
Pritisak: 979 hPa (normalan 984)

Stanje na putevima TK:
Magistralni put M-18: Olovo-Kladanj-izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
Regionalni put R-462: Gradačac-Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica, jedna traka u funkciji.

Stanje na HA Modrac:
Prema jutrošnjem izvještaju od 07,00 sati, vodostaj na brani jezera Modrac je 199,48 metara nadmorske visinei u odnosu na mjerenja prethodnih dana nema promjena. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 76 m3/s.

Poplave:
Na području TK vodotoci i vodostaji su trenutno u opadanju. Prema informacijama dobivenim od OSCZ na području TK stanje sa poplavama je sledeće:
- na području općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati je 352 cm što u odnosu na mjerenje juče u 14,00 sati predstavlja pad nivoa za 20 cm. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
- na teritoriji općine Doboj Istok, rijeka Spreča je poplavila oko 220 ha poljoprivrednog zemljišta. Situaciju dodatno pogoršava visok vodostaj rijeke Bosne.
- u općini Živinice pod vodom je oko 30 ha (voda se zbog konfiguracije terena nije vratila u korito rijeke).
Na području TK nema prijavljenih poplavljenih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Klizanje tla, odroni:

U općini Srebrenik i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće od klizanja tla i slijeganja zemljišta koje je proglašeno dana 08.01.2010 od strane općinskog načelnika. Na licu mjesta angažovane su ekipe PTT, elektrodistribucije i vodovoda kao i služba zaštite i spašavanja od rušenja. Preduzete mjere na sprečavanu daljeg širenja klizišta dale su rezultate. Spašena je imovina, a ljudski životi više nisu ugroženi.

Na području općine Doboj Istok, klizište koje se aktiviralo prethodnih dana u MZ Klokotnica, naselje Habibovići, u subotu je potpunosti prekinulo putnu komunikaciju na nekategorisanom i lokalnom putu do desetak kuća ovom naselju.

Požari:
Vatrogasne jedinice na području TK imale su nekoliko intervencija i to:
- u subotu,09.01.2010. godine, PVB Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara koji se desio oko 19,30 sati u naselju Dragunja, općina Tuzla, gdje se zapalila stara napuštena kuća,
- u nedjelju, 10.01.2010 VJ Srebrenik je gasila smeće zapaljeno u gradu, ispred kladionice“Williams“,
- a VJ Lukavac je gasila dimnjak na privatnoj kući u naselju Prokosovići, općina Lukavac.

POVRATAK



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"