Tuzla, 27.04.2011.

Održana prva redovna - konstituirajuća sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite

Kantonalni štab civilne zaštite održao je danas konstituirajuću - 1. redovnu sjednicu u 2011. godini. Na sjednici je razmatran sljedeći dnevni red:
1. Konstituiranje novog saziva KŠCZ
2. Razmatranje prijedloga Posovnika o radu KŠCZ
3. Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa 2. redovne sjednice KŠCZ u 2011. godini
4. Informacija o aktualnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlasnkog kantona
5. Razmatranje Programa obuke KŠCZ
6. Tekuća pitanja

Sjednicom štaba je predsjedavao komandant Aziz Čačković, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.
Štab je jednoglasno usvojio Poslovnik o radu KŠCZ i Izvod iz zapisnika sa 2. redovne sjednice KŠCZ.
Gospodin Mesud Tanović, pomoćnik direktora KUCZ za mjere zaštite i spašavanja, je prezentirao aktuelnu situaciju u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona. Komandant je izrazio želju da ovakve i slične informacije iz prethodnih godina posluže kao dobra osnova za predviđanje mogućih prirodnih nesreća na području Tuzlanskog kantona i poduzimanje adekvatnih preventivnih mjera.
Štab je razmatrao i jednoglasno usvojio Program obuke KŠCZ. Predviđeno je da se održi jednodnevna obuka za sve članove štaba u mjesecu maju, a razmotriće se mogućnost da na obuku budu pozvani i komandanti OŠCZ i šefovi OSCZ sa područja kantona.
Pod tekućim pitanjima, gospodin Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, prisutne je upoznao sa detaljima rudarske nesreće koja se desila u Rudniku Banovići – jama "Omazići", dana 26.04.2011. godine oko 00,40 sati. Tom prilikom je povrijeđeno 5 rudara, 2 lakše, koji su pušteni na kućno liječenje, i 3 teže, koji su zadržani na liječenju u UKC-u Tuzla. Jedan rudar je u životnoj opasnosti. Nesreću je navjerovatnije uzrokovao zaostali eksploziv, odnosno staro neeksplodirano minsko punjenje, a eksploziv je, prema sadašnjim saznanjima, aktivirala bušilica kojom su rudari bušili minsko polje. Ovom prilikom je gospodin Knežiček pohvalio brzinu kojom je reagovala četa za spasavanje, tako da su povrijeđeni rudari u najkraćem mogućem vremenu dopremljeni do UKC-a Tuzla.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"