INFORMACIJA O DEMINERSKOJ NESREĆI NA PODRUČJU OPĆINE GRADAČAC

Dana 02.09.2011. godine, oko 12,00 sati na deminerskom zadatku ID 13075 "Put Brijeznica-Grabov Gaj" na području općine Gradačac, na kojem radove izvodi Federalna uprava civilne zaštite, desila se deminerska nesreća u kojoj su dva deminera lakše povrijeđena, a pričinjena je znatna materijalna šteta. Navedeni deminerski zadatak je otvoren 01.08.2011. godine i na njemu je angažiran Federalni/Kantonalni tim civilne zaštite ("B" tim Tuzla). Metodom čišćenja predviđeno je da se deminira 3.990,00 m2 lokalnog puta koji je tokom ratnih dejstava u više navrata bio zaprečavan svim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava. Do sada je deminirana površina terena od oko 2.000,00 m2 i pronađene su dvije tromlonske mine, koje su na licu mjesta uništene. Zbog usporenog napredovanja u čišćenju terena, nakon otklanjanja sumnji na postojanje zaostalih tenkovskih mina, u proces deminiranja je uključen i Mašinski tim sa TEMPEST mašinom za skidanje vegetacije.

Na žalost, tokom obavljanja operacija deminiranja, Mašinski tim civilne zaštite je aktivirao protutenkovsku minu, od čije detonacije su lakše ranjeni demineri-rukovaoci TEMPEST mašinom: Z.LJ. (34) iz Busovače i M.K. (45) iz Sarajeva.
Nakon nesreće provedene su sve hitno potrebne mjere za zbrinjavanje povrijeđenih osoba. Po obavljenom pregledu u Domu zdravlja u Gradačcu, ozlijeđene osobe su prebačene na UKC Tuzla gdje su detaljnim pregledima konstatovane lakše povrede.
Odmah po dojavi o nesreći na lice mjesta su došli predstavnici Općinske službe civilne zaštite Gradačac i Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla predvođeni direktorom Zdenkom Tadićem. Nešto kasnije su pristigli predstavnici Fedralne uprave civilne zaštite na čelu sa pomoćnikom direktora za deminiranje i uklanjanje NUS-a Darkom Kalašem.

Sukladno zakonskim propisima, pored pripadnika PU Gradačac, na mjesto nesreće su izašli inspektori Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle, predvođeni šefom Ureda Irfanom Pehlićem, koji je od strane direktora BH MAC-a ovlašten da bude na čelu Komisije za utvrđivanje okolnosti zbog kojih se desila deminerska nesreća. Također, na lice mjesta su izašli predstavnici tužiteljstva koji su obavili svoj dio posla.


Nakon okončavanja neophodnih radnji, koje su sastavni dio procedura u ovakvim situacijama, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite su odvezli oštećena sredstva, na kojima je pričinjena značajna materijalna šteta.

Prema posljednjim informacija, ozlijeđeni demineri se osjećaju dobro, a za sve deminere i osoblje koje je bilo uključeno u ovaj posao u narednim danima biće organizirana dopunska doobuka gdje će biti obavljene i detaljna analiza ove nesreće.


(Klikni na sliku za uvećanje)

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"