Obilježen Prvi mart - Dan civilne zaštite

Tuzla, Sarajevo 05.03.2015.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, danas je u Tuzli upriličena svečana sjednica Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.
Novoimenovani komadant kantonalnog štaba CZ, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK-a Abdulah Zukić čestitao je Međunarodni dan civilne zaštite i zahvalio pripadnicima civilne zaštite, koji su imali veliki zadatak protekle godine.
"Godina iza nas je bila najteža za Civilnu zaštitu Tuzlanskog kantona, a prirodne nepogode srazmjerne katastrofi su nazapamćene do sada. Nije bilo ljudskih žrtava, ali su štete bile ogromne. Hvala svima koji su dali doprinos u najtežim danima prirodne nepogode, koja nas je zadesila, a posebno osoblju Civilne zaštite, koje je tih dana pokazalo i dokazalo šta znači raditi u službi zaštite i spašavanja stanovništa", naglasio je Zukić.
Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite TK-a Zdenko Tadić naveo je da je na području Tuzlanskog kantona u periodu maj - august 2014. aktivirano 6.738 klizišta i odrona koja su uništavala cijela naselja i nanijela ogromnu materijalnu štetu. Najteža situacija bila je na području Grada Tuzle gdje je aktivirano 2.170 klizišta. Naglim porastom vodostaja u svim vodotocima, izlijevanjem iz korita i nezapamćenim poplavama na području cijelog ovog kantona ugroženo je više stotina stambenih i pomoćnih objekata, industrijskih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Dostignuta je, dodao je, rekordna visina preljeva na brani HA Modrac od 3,42 m što je dovelo u opasnost stabilnost objekta brane. U prekidu je bio putni i željeznički saobraćaj i poplavljeni i oštećeni magistralni, regionalni i lokalni putevi. U toku trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja građana i spasilaca, ali će štete direktne i indirektne vjerovatno dosegnuti i jednu milijardu KM. U akcijama zaštite i spašavanja u maju i augustu evakuirano je 7.286 građana.
"Naš posao je prije svega humanitarnog karaktera, moramo biti u pripravnosti da izađemo ususret našim građanima tokom prirodnih nepogoda. U protekloj godini podršku su nam pružili članovi Oružanih snaga BiH, Crvenog križa, Zavoda za javno zdravstvo, građani, itd., te smo najteže trenutke prebrodili zajedno i bili u službi građana", naglasio je Tadić. Poručio je da će pripadnici civilne zaštite i ubuduće nastojati biti na raspolaganju građanima, ali će raditi i na poboljšanju načina djelovanja u kriznim momentima.

- Odluka o dodjeli priznanja civilne zaštite u 2015. godini (TK)

U Sarajevu je svečanom sjednicom Federalnog štaba civilne zaštite obiležen Dan civilne zaštite, te su pojedincima, kolektivima i institucijama sa područja Federacije Bosne i Hercegovine su dodijeljenja priznanja civilne zaštite za 2014. godinu.

- Odluka o usvajanju liste prijedloga i o dodjeli prizananja CZ



(Klikni na sliku za uvećani prikaz)



(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"