SLOVAČKA REPUBLIKA DONIRALA VATROGASNO VOZILO OPĆINI BANOVIĆI

Banovići, 28.10.2015. godine

Općina Banovići, odnosno Profesionalna vatrogasna jedinica općine Banovići danas je dobila novo vatrogasno vozilo na poklon od Ambasade Slovačke Republike u BiH. Ovom činu prisustvovali su ambasador Slovačke Republike Jan Pšenica sa svojim saradnicima, predstavnici slovačke firme koja je uvezla vozilo Falck Fire Services a.d. Bratislava, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te općinski načelnik Midhat Husić sa saradnicima.
Ključeve novog specijalnog vatrogasnog vozila ambasador Pšenica je uručio načelniku Husiću, a Husić dao na upravljanje vatrogascima Profesionalne vatrogasne jedinice općine Banovići. Time je novo vatrogasno vozilo zvanično pušteno u rad i dato na korištenje vatrogascima Banovića.

„Nadam se da će ovaj pojekat biti od koristi za građane općine Banovići iako bi volio da se ono što manje koristi, jer bi to značilo da je došlo do neprilika za građane ove općine. Vidimo da obostrani interesi za nastavak saradnje postoje, te se nadam da ćemo u budućnosti uspjetii spojiti i poduzetnike ove dvije države“, kazao je Ambasador.

Specijano vatrogasno vozilo nakon što je Općina aplicirala za pomoć Slovačkoj Ambasadi u BiH našlo se uskom spisku odobrenih donacija. Sredstva u iznosu od 100.000 eura uplaćena su na račun općine, a općina je sprovela proceduru nabavke vozila. Slovačka firma Falck Fire Services a.d. Bratislava bila je najovoljnija i upravo danas predstavnici ove firme dovezli su specijano vatrogasno vozilo namjenjeno za gašenje požara A i B kategorije, sa svom pratećom opremom.

„Ova donacija je od velikog značaja za općinu Banovići posebno ako uzmemo u obzir da nam je prosječna starost vatrogasnih vozila između 30 i 36 godina. Zato se danas posebno zahvaljujem Ambasadi Slovačke Republike na ovoj značajnoj donaciji građanima općine Banovići“, kazao je Husić. Potreba za ovakvim vozilom posebno je došla do izražaja nakon prošlogodišnjih prirodnih nepogoda. Upravo to je bio i povod apliciranja baš za ovo vozilo. Ono će u budućnosti doprinijeti kvalitetnijem radu banovićkih vatrogasaca, a time i većem stepenu zaštite i sigurnosti općine u slučajevima požara i drugih elementarnih nepogoda.

Današnji susret bio je prilika i da se govori o nastavku sardnje ove dvije sredine. Akcenat je stavljen na ekonomsku saradnju. „I ja želim da se zahvalim Ambasadoru na ovoj pomoći i dajem punu podršku nastavku ovakve saradnje. Dogovorili smo da ćemo u narednom periodu pokušati ostvariti direktan kontakt sa privrednicima iz Slovačke i Tuzlanskog kantona“, kazao je premijer Gutić.

Nazad


Početna



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"