ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA"

Tuzla, 15.12.2010. godine

U maloj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, pod pokroviteljstvom Kantonalnog štaba civilne zaštite, održana je promocija knjige magistra sigurnosti gospodina Zdenka Tadića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, pod nazivom "ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA".

Pred mnogobrojnom publikom magistar Tadić je predstavio prvo djelo ove vrste na našim prostorima. Osnovni cilj djela jeste naučni pristup problematici zaštite i spašavanja, naročito važnom segmentu: zaštita i spašavanje u rudnicima.

Statistički i historijski podaci govore da je mnogo rudara izgubilo živote u rudnicima, kako u svijetu tako i kod nas. Redukcija rizika katastrofa je imperativ svim djelatnicima u rudarstvu a posebno službama zaštite i spašavanja. Magistar Tadić je, uradivši prvo procjenu rizika u rudnicima na području Tuzlanskog kantona, uvidio manjkavosti kao i dobra rješenja sistema zaštite i spašavanja u rudnicima i na osnovu istih i u skladu sa postojećom regulativom dao prijedloge mjera za reduciranje katastrofa, nadogradnju postojećih propisa i prijedlog modela centralnog sistema zaštite i spašavanja na nivou TK, unificiranje normativnih akata i planova, implementacija Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o zaštiti od požara u rudnicima.

Recenzenti, Dr. sc. Ćamil Huseinbbašić i Dr. sc. Abdulah Bašić, su pohvalili djelo magistra Tadića i preporučili ga široj naučnoj publici na čitanje i korištenje u praksi. Naglasili su kako je navedeno djelo prvo i jedino u regionu i kako je naučna zajednica profitirala od naučnog rada i zalaganja magistra Tadića.

Voditelj promocije knjige magistra Tadića je bio Sead Mujanović, ministar za obnovu, razvoj i povratak u Vladi TK i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite.


(Klikni na sliku za uvećanje)GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"