Sarajevo, 04.04.2015.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV MINA

Više od dva posto ukupne teritorije Bosne i Hercegovine još uvijek se nalazi pod minama, a najzagađenija su područja Maglaja, Velike Kladuše, Orašja, Posavine, tuzlanske i dobojske regije, Broda, Šamca i Lopara, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji za medije povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.
Milan Rezo, v. d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), istakao da se u BiH još uvijek nalazi oko 120.000 mina koje prestavljaju opasnost za građane.
“Trenutna veličina zemljišta pod minama u BiH zauzima oko 1.176,5 kilometara kvadratnih, ili 2,3 posto ukupne teritorije BiH. Smatra se da se još uvijek u BiH nalazi oko 120.000 mina. Od početka protivminskog djelovanja u BiH 1996. godine, kada je sumnjiva površina iznosila 4.200 kilometara kvadratnih, kombinovanim metodama protivminskih akcija do sada je oslobođena površina od 3.324 kilometra kvadratna, od čega je 169 kilometara kvadratnih očišćeno. U periodu 2002.-2014. godina u BiH je u aktivnosti protivminskog djelovanja uloženo oko 490 miliona maraka, a za završetak procesa potrebno je još oko 550 miliona. Najzagađenija područja su područja Maglaja, Velike Kladuše, Orašja, Posavine, tuzlanske i dobojske regije, Broda, Šamca i Lopara”, rekao je Rezo.

Prema podacima BHMAC-a, lokacije kontaminirane minama direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika. Rezo je istakao kako povodom obilježavanja 4. aprila, koji je od 2005. godine širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv mina, Centar za uklanjanje mina u BiH skreće pažnju na dugoročni problem minske zagađenosti u BiH, te ukazuje na potrebu intenziviranja pronalaženja dodatnih sredstava za njegovo rješavanje.

Amir Mujanović, predsjednik Koalicije za uključivanje protuminske akcije u razvojne programe, podsjetio je na doprinos nevladinog sektora u sprovedbi međunarodnih sporazuma o razoružanju.
“Nevladin sektor samo u protekle tri godine participira sa 50 posto u aktivnostima humanitarnog deminiranja u BiH”, rekao je Mujanović. Kazao je kako je u borbi protiv mina potrebno unaprijediti zakonodavni okvir za upravljanje protivminskim akcijama (PMA) kako bi se otklonila postojeća ograničenja za provedbu Strategije protivminskog djelovanja BiH 2009.-2019. godina.

Sa današnje konferencije za novinare upućen je i poziv nadležnima na sprovedbu revizije državne Strategije protivminskog djelovanja BiH 2009.-2019, a navedeno je kako se očekuje da pomoć žrtvama mina postane jedan od prioriteta i integralni dio protuminskih aktivnosti. Svake godine Centar za uklanjanje mina u BiH postavi oko 12.000 znakova upozorenja na minsku opasnost.

Prema podacima kojima raspolaže Centar za uklanjanje mina u BiH, do sada su u minskim poljima stradale 1.732 osobe, od čega 603 smrtno.(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

NazadGLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"