23/04/2010 - Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku "Spreča-Grabovac"
na području općine Gračanica

Dana 23.04.2010. godine obavljena je ceremonija primopredaje deminiranog terena na zadatku "Spreča - Grabovac" na području općine Gračanica.

Rizična površina, obrađena projektnom dokumentacijom, nalazila se u neposrednoj blizini magistralnog puta Tuzla-Doboj pored koje se nalazi seoski put kojeg koriste mještani za kretanje ka svojim imanjima. Obavljenim deminiranjem stvoreno je sigurnije okruženje za stanovnike naselja Grabovac koje se nalazi oko 150 metara od deminirane lokacije. Tokom ratnih dejstava ovaj prostor je bio u blizini linija razdvajanja zaraćenih snaga i prema dostupnim podacima na ovoj lokaciji nisu zabilježeni minski incidenti ali su postojale jasne indicije miniranosti terena. Predložena metoda rada je tehničko izviđanje.
Otvaranje deminerskih radova obavljeno je 24.03.2010. godine uvođenjem pripadnika „B“ komponente tima civilne zaštite u zadatak.
Manuelnom metodom tehničkog izviđanja tretirana je površina od 2.330 m2, a sa preostalog dijela rizične površine skinuta je vegetacija uz pojačani oprez kod izvođenja ove operacije.
Tokom izvođenja radova pronađene su jasne naznake miniranosti (potezne žice) te upaljač od protupješadijske mine PROM-1 koji je pronađen neposredno uz granicu radilišta.
Izvođenje radova je trajalo 21 radni dan.
Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je u četvrtak 22.04.20010. godine čime je od strane inspektora Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle potvrđeno da su radovi obavljeni sukladno zahtjevima propisanim standardnim operativnim procedurama izvođenja protuminskih akcija.
Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite kao i inspektora RU BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u srijedu 23.04.2010. godine, uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Gračanica, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"