10/06/2010 - Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku "NNM Toromani - MZ Požarnica"
na području općine Tuzla

Projekat „Niskonaponska mreža Toromani-MZ Požarnica“ zauzimao je mjesto u samom vrhu prioriteta deminiranja ne samo u općini Tuzla nego i na području cijelog Tuzlanskog kantona. Naime, radilo se o potrebi hitnog deminiranja trase za postavljanje stubova čime bi se povratnicima u ovo naselje obezbjedio dotok električne energije. Ranije potpisanim sporazumom između Općine Tuzla i Elektro distribucije Tuzla finansiranje je na sebe preuzela općina Tuzla. Međutim, Kantonalna uprava civilne zaštite je cijeneći značaj ovoga projekta preuzela ovaj posao na sebe i time uštedjelala općini Tuzla dio buđžetskih sredstava.
Rizična površina, obrađena projektnom dokumentacijom, predstavljala je pojas u širini od 10 m čijim deminiranjem su stvoreni uvjeti za postavljanje električnih stubova čime će se obezbjediti napajanje električnom energijom objekata čiji su vlasnici povratnici na ovo područje.
Deminiranje u izvedbi Tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a započeto je 26.4.2010. godine uz prethodno pribavljenu saglasnost za povremenu obustava prometa zbog toga što su radovi izvođeni neposredno uz kolovoznu traku na magistralnom putu Tuzla – Bijeljina. Regulaciju povremen obustave prometa obavljali su pripadnici Ministarsva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona. S ciljem sigurnijeg i bržeg obavljanja operacija deminiranja u proces izvođenja deminerskih radova bili su uključeni i pripadnici PLANT (Mašinskog) i POEK (čovjek i pas) tima Federalne uprave civilne zaštite. Tokom izvođenja radova pronađene su 2 ručne bombe koje su uništene od strane „A“ tima civilne zaštite Tuzla.
Izvođenje radova je trajalo 25 radnih dana.
Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je u četvrtak 3.6.20010. godine čime je od strane inspektora Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle potvrđeno da su radovi obavljeni sukladno zahtjevima propisanim standardnim operativnim procedurama izvođenja protuminskih akcija.
Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite kao i inspektora RU BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u četvrtak 10.06.2010. godine, uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Tuzla, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.

Nazad



GLASILO
"CIVILNA ZAŠTITA"