ARHIVA VIJESTI IZ 2010. GODINE


OBAVIJEST O PRESELJENJU KANTONALNE UPRAVE CZ NA NOVU LOKACIJU

Tuzla, 21.12.2010. godine

Obavještavamo Vas da je Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla preselila se na novu adresu: Bosne srebrene 56, (zgrada "Interšped" kod glavne autobuske-željezničke stanice u Tuzli).
Zbog preseljenja došlo je do promjene telefonskih brojeva:
- novi broj centrale i faxa je 265-590, umjesto dosadašnjeg 228-565
- novi broj centrale i faxa je 265-591, umjesto dosadašnjeg 228-570
- novi broj direktora je 256-539, umjesto dosadašnjeg 228-553
- novi broj za kontakt sa dežurnim operativcem u Kantonalnom operativnom centru je 361-160 umjesto dosadašnjeg 315-710, a broj za dostavljenje fax poruka putem operativnog centra je 361-161 (umjesto dosadašnjeg 315-711)


ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA“

Tuzla, 15.12.2010. godine

U maloj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, pod pokroviteljstvom Kantonalnog štaba civilne zaštite, održana je promocija knjige magistra sigurnosti gospodina Zdenka Tadića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, pod nazivom "ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U RUDNICIMA UGLJA TUZLANSKOG KANTONA".


Opširnije


DIREKTOR FEDERALNE UPRAVE CZ POSJETIO OPĆINU TUZLA

Tuzla, 07.12.2010. godine

Načelnik štaba Federalne uprave civilne zaštite, Alija Tihić i savjetnik federalnog ministra finansija i komandanta Štaba civilne zaštite, Dane Galešić danas su posjetili Tuzlu i susreli se sa načelnikom općine Tuzla, Jasminom Imamovićem i saradnicima.
O stanju na terenu, mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju u općini Tuzla goste su informisali načelnik Općine Tuzla, komandant štaba civilne zaštite Tuzla, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, šef Službe civilne zaštite i komandant Vatrogasne jedinice Tuzla. Oni su izvjestili goste o situaciji sa klizištima u Tuzli, sa posebnim osvrtom na stanje klizišta u Crvenim Njivama.

Zajednički je konstatovano da, osim hitnih mjera vezanih za nastalu situaciju, posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama. U tom smislu, dogovoreno je zajedničko djelovanje na realizaciji projekata sanacije klizišta u Federaciji BiH koji je utvrdjen Programom razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, usvojenom u federalnom parlamentu. Takodjer će se insistirati da se za ovaj projekat, uz koordinaciju rada federalnih i kantonalnih resornih ministarstava, izdvoje neophodna finansijska sredstva.

Zajednički je utvrđena i potreba da se izmjeni federalna Odluka o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, u smislu predvidjanja više sredstava za sanaciju klizišta, to jest, za preventivne mjere. Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, upoznao je načelnika Federalnog štaba civilne zaštite i savjetnika federalnog ministra finansija, Aliju Tihića i Daneta Galušića sa interventnim mjerama koje je poduzeo Štab civilne zaštite Tuzla.

Sa današnjeg sastanka u Općini Tuzla,upućen je i prijedlog Vladi Federacije da na prvoj narednoj sjednici odobri i uputi sredstva pomoći ugroženim općinama, među kojima je i Općina Tuzla.

Nakon sastanka domaćini i gosti su obišli klizište u Crvenim Njivama, a zatim prisustvovali i posljednjem ispraćaju tragično nastradalih članova porodice Salkić.

KABINET OPĆINSKOG NAČELNIKA


POMOĆ UNESREĆENIM PORODICAMA USLJED POKRETANJA KLIZIŠTA U TUZLI

Tuzla, 06.12.2010. godine

Zasjedao Štab civilne zaštite Općine Tuzla - Dvije kuće sigurno će biti srušene

Tri naša sugrađanina više nisu živa, a 14 kuća u naselju Crvene Njive još su pod procjenom stanja ugroženosti. To je bilans jučerašnje nesreće, a za sada je jedino izvjesno da će dva objekta u skorije vrijeme biti srušena, a za ostale će se još utvrditi je li i za njih potrebna ova mjera ili će se moći spasiti.
Nakon aktiviranje klizišta u tuzlanskom naselju Crvene Njive, Štab civilne zaštite općine Tuzla stalno zasjeda, a mobilni su i timovi sa stručnjacima koji prikupljaju podatke na terenu kako bi se odredile dalje aktivnosti. Za sada se zna da će sve izmještene porodice dobiti jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 500 KM, a odobrena su sredstva i za ukop nastradalih članova porodice Salkić, no naknadu za kuće koje se budu rušile malo ko će od njih moći računati.
- Služba za prostorno uređenje radi kompletnu provjeru vlasništva nad tim objektima. Mi ćemo pregledati svaku kuću, bez obzira je li podnesen zahtjev za legalizaciju ili ne i ima li ona dozvolu ili ne. Svaki objekat koji bude srušen, a utvrdi se da je nelegalno izgrađen, po zakonu nema pravo na naknadu troškova gradnje, kazao je Slavko Stjepić.

Geolog Miralem Mulać smatra da je ovakva nesreća bila pitanje vremena jer se gradnja vršila na pjeskovitom terenu koje je označeno kao potencijalna zona klizišta.
- U pitanju je veoma složeno i specifično klizište jer se radi o blokovskom otkidanju kompletnog dijela pjeskovitog terena. Uslijed nelegalne gradnje i nepovoljnih klimatskih prilika došlo je do naglog loma tla gdje su vrlo male mogućnosti spašavanja objekata, kazao je Mulać navodeći da se rade analize kako bi se znalo stanje tla na području općine Tuzla.

Inače, u Tuzli je evidentirano 1312 klizišta, a prisutna su i slijeganja tla stoga je načelnik Jasmin Imamović zamolio građane da ne grade na lokacijama na kojima se ne može garantovati niti sigurnost objekata, imovine, ali ni ljudskih života.
- Kroz proceduru dodjele građevinske dozvole upozoravamo investitora o stanju tla, a onda mu kažemo gdje može graditi. Cijena zemljišta nije velika stavka u ukupnoj sumi gradnje stambenog objekta, a radeći suprotno zakonu građani se izlažu pravnoj i životnoj opasnosti, navodi Imamović.

Nakon današnje opsežne sjednice Štaba civilne zaštite donešeni su zaključci koje prenosimo u cjelosti.

Općinski štab je zaključio sljedeće:
- da Službe za prostorno uredjenje, civilnu zaštitu i inspekcijske poslove hitno završe izvještaj o stanju preostalih 14 ugroženih objekata, od kojih je za 2 objekta već evidentno da im predstoji rušenje
- da se prati stanje na terenu i obezbijedi finansijska pomoć za evakuisane porodice. Tri porodice su već dobile smještaj u naselju Mihatovići,a preostale su smještene kod rodbine i prijatelja. Policijska uprava Tuzla je zadužena da i dalje vrši nadzor nad ugroženim objektima.
- Načelnik općine je donio Odluku o izdvajanju i korištenju budžetskih rezervi za pomoć nastradalim i ugroženim porodicama.Porodici Salkić i ostalim evakuisanim porodicama biće dodijeljena jednokratna pomoć,a općina Tuzla će snositi troškove sahrane
- Načelnik općine Tuzla i Služba civilne zaštite u toku dana će uputiti zahtjeve Kantonalnoj i Federalnoj upravi civilne zaštite o hitnom izdvajanju sredstava za pomoć u sanaciji šteta uzrokovanih najnovijim aktiviranjem klizišta
- Općinski štab civilne zaštite reaktivirao je inicijativu Općinskog vijeća Tuzle o izmjeni Zakona o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i o načinu raspodjele sredstava posebne naknade čija sadašnja primjena ne omogućava općinama da troše sredstva sa računa budući da ih je Zakon propisao za druge namjene.
- Načelnik općine Tuzla i Štab Civilne zaštite posebno se zahvaljuju spasiocima iz Policije,Rudnika „Kreka“ i Štaba Civilne zaštite.
- Budući da su se članovima Općinskog štaba civilne zaštite od juče javljali kolektivi, organizacije i pojedinci koji žele pružiti pomoć porodicama i općini,Štab podsjeća javnost da ima otvoren račun za ove namjene.

Uplate se mogu slati na račun broj:

1321000311768096 otvoren kod NLB Tuzlanska banka sa naznakom – sredstva za pomoć nastradalim od prirodne i druge nesreće.

Tuzlarije


STANJE NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

Tuzla, 06.12.2010. godine

Dana 05.12.2010. godine, u periodu između 04,30 - 05,30 sati došlo je do aktiviranja klizišta u ul. Rame Meškovića kod br.93, MZ Mosnik, općina Tuzla. Tom prilikom je jedan stambeni objekat (privatna kuća), u kojem se nalazila četveročlana porodica Salkić, u potpunosti zatrpan odronom zemlje, dok je ugroženo još 14 stambenih objekata. Tom prilikom smrtno su stradale 3 osobe, dok je jedna osoba zadobila tjelesne ozljede, ali se nalazi van životne opasnosti. U akcijama spašavanja učestvovale su četa za spašavanje rudnika „Kreka“, firme „Cestotehnik“ i „Vodovod i kanalizacija“ sa mehanizacijom, PVB Tuzla, vozila Hitne pomoći kao i strukture civilne zaštite.
Općinski štab civilne zaštite Tuzla održao je u jutarnjim satima vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana informacija Službe civilne zaštite u vezi sa situacijom na terenu, te je predložio Općinskom načelniku da donese Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od klizanja tla na području općine Tuzla - MZ Mosnik, ul. Rame Meškovića. Općinski načelnik je istog dana u 14 sati donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.
U popodnevnim satima planirano je izmještanje 14 porodica iz stambenih objekata koji se nalaze na ugroženom terenu. Pripadnici PU Tuzla osiguravaju dežurstvo radi obezbjeđenja objekata kako bi se onemogućio povratak evakuisanih porodica u ugrožene objekte.
Općinski štab civilne zaštite Tuzla nastavlja dalje praćenje situacije na terenu i poduzimanje neophodnih aktivnosti.

Opširnije

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u fazi opadanja u odnosu na stanje jučer u 07,00 sati. Vodostaj na HA Modrac jutros u 07,00 je niži za 17 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje u isto vrijeme i iznosio je 199,40 m.n.m. a ispust kroz temeljne otvore brane bio je 55,4 m3/s.

Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj Istok (50 ha), Gračanica (40 ha) i Živinice (40 ha). Nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Tri uposlenika Veterinarske stanice Živinice su prilikom redovne vakcinacije stoke zaražena brucelozom. Smješteni su na Infektivnu kliniku Tuzla.


STANJE NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

Tuzla, 03.12.2010. godine

Izvještaj u 13,00 sati
Vodostaj na brani HA Modrac u 12,00 sati iznosio je 199,65 m.n.m., (porastao za 1 cm u odnosu na jutrošnje mjerenje) ispust kroz temeljne otvore je 75,6 m3/s. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu kod mosta za Karanovac iznosio je 320 cm i porastao je za 10 cm u odnosu na jutrošnje mjerenje u 7,00 sati.
Poplavljeno je oko 30 ha priobalnog poljoprivrednog zemljišta u području Donje Lohinje i Donje Orahovice, općina Gračanica. Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, na poručju ove općine Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Jedan stambeni objekat je poplavljen u naselju Stadion-Luke, uslijed izljevanja lokalnog potoka. Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina, na lokalitetima Malina, Suha i Barice.

Općinska služba CZ Kalesija je za potrebe civilne zaštite Goražde, kao ispomoć uputila dvije pumpe za ispumpavanje vode, sa pratećom opremom (usisna crijeva sa mrežicama, potisna crijeva, ključeve).

Izvještaj u 7,00 sati

Vodostaj na brani HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,64 m.n.m., ispust kroz temeljne otvore je 75,6 m3/s.
Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u blagom porastu. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu kod mosta za Karanovac iznosio je 310 cm i porastao je za 18 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje u 7,00 sati.
Poplavljeno je oko 30 ha priobalnog poljoprivrednog zemljišta u području Donje Lohinje i Donje Orahovice, općina Gračanica. Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, na poručju ove općine Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina, na lokalitetima Malina, Suha i Barice.

Za sada nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.


Tuzla, 02.12.2010. godine

Izvještaj u 7,00 sati
Uslijed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta svih vodotoka na području Tuzlanskog kantona, za sada nisu poplavljeni stambeni, industrijski i infrastrukturni objekti. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu kod mosta za Karanovac iznosio je 292 cm i trenutno je u porastu. Poplavljeno je oko 20 ha poljoprivrednog zemljište u području Donje Lohinje i Donje Orahovice, općina Gračanica. Iz ostalih općina na području Tuzlanskog kantona nisu prijavljene poplave.
Vodostaj na brani HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,55 m.n.m. (metara nad morem), u odnosu na jučerašnje mjerenje u isto vrijeme porastao je za 15 cm. Kritična tačka preljeva je 200 m.n.m. Ispust kroz temeljne otvore je 47,53 m3/s.

Izvještaj u 13,30 sati
Vodostaj na brani HA Modrac u 13,00 sati iznosio je 199,57 m.n.m., u odnosu na mjerenje jutros u 7,00 sati porastao je za 2cm. Kritična tačka preljeva je 200 mnm. Ispust kroz temeljne otvore je 53 m3/s. Tendencija rasta vodostaja je 0,5 cm/sat
Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u blagom porastu. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu kod mosta za Karanovac iznosio je 294 cm i porastao je za 2 cm u odnosu na mjerenje u 7,00 sati. Poplavljeno je oko 20 ha poljoprivrednog zemljište u području Donje Lohinje i Donje Orahovice, općina Gračanica. Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina, na lokalitetima Malina, Suha i Barice.


FEDERALNI ŠTAB CZ ODOBRIO JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ OPĆINAMA TK

Tuzla, 02.12.2010. godine

Dana 11.11.2010. godine održana je 15. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite, na kojoj je donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta općinama Tuzlanskog, Zeničko - Dobojskog i Posavskog kantona i Odluku o odobravanj jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije općinama Tuzlanskog kantona. Federalni štab CZ je također dao pozitivno mišljenje Vladi FBiH u vezi donošenja odgovarajućih zaključaka i odluka iz njene nadležnosti.
Općinama Tuzlanskog kantona je odobrena jednokratna novčana pomoć za saniranje šteta u ukupnom iznosu od 300.000 KM i jednokratna novčana pomoć za hitne intervencije u iznosu od 90.000 KM.

Opširnije


IZVRŠENO OTVARANJE DEMINERSKOG RADILIŠTA NA ZADATKU "Baljkovica-pravoslavno groblje", SAPNA

Sapna, 29.11.2010. godine

Dana 29.11.2010. godine izvršeno je otvaranje deminerskog radilišta na projektu "Baljkovica-pravoslavno groblje", općina Sapna. Projektnom dokumentacijom predviđeno je da se metodom „tehničkog izviđanja“ deminira površina terena od 15.868 m2. Međutim, zbog loših vremenskih uvjeta odgođen je početak radova, tako da je odmah obavljeno i privremeno konzerviranje radilišta. Deminiranje će biti nastavljeno kada vremenski uvjeti to dopuste.


PRIMOPREDAJA DEMINIRANOG TERENA NA ZADATKU "Izvor-Jazavac" , ŽIVINICE

Živinice, 26.11.2010. godine

Projekat „Izvor Jazavac“ predstavlja jedan od prvih kandidiranih projekata na području općine Živinice za koji je urađena projektna dokumentacija za deminiranje izvorišta i trase vodovoda. Međutim, velika udaljenost od naseljenog mjesta i loš pristupni put odbijao je sve potencijalne izvođače radova. Jedna od najvećih kočnica bila je nepostojanje tzv. „zlatnog sata“ kojim je predviđeno da se medicinska evakuacija za slučaj povrijeđivanja ili stradanja tokom izvođenja deminerskih radova može obaviti najduže za 1 sat.

Opširnije

   


POTPISANI UGOVORI O DODJELI I KORIŠTENJU NEUTROŠENIH SREDSTAVA
POSEBNE NAKNADE IZ 2009. GODINE

Tuzla, 21.10.2010. godine

Danas je u Tuzli, u sali za sjednice Vlade TK, održan sastanak predstavnika Kantonalne uprave Civilne zaštite sa načelnicima općina iz TK i šefovima općinskih službi CZ. Na sastanku je obavljeno potpisivanje Ugovora o dodjeli i korištenju neutrošenih sredstava posebne naknade iz 2009. godine, te uručenje Odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje posljedica od prirodnih nesreća i uručenje Odluka o povratku prikupljenih namjenskih sredstava za skloništa.

Opširnije

   


Kantonalna komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća - visina šteta 34.246.165,63 KM

Kantonalna komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća razmatrala je Izvještaje Općinskih komisija, te sačinila Zbirni izvještaj o procjeni šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih nepogoda na području Tuzlanskog kantona u periodu od 02.06.2010. do 08.07.2010. godine. Komisija je konstatovala da su Izvještaji Općinskih komisija izrađeni korektno i da nije potrebno vršiti provjeru realnosti procjene štete.

Opširnije


NOVI BROJ GLASILA "CIVILNA ZAŠTITA"

Kantonalna uprava civline zaštite pripremila je i izdala novi broj glasila "Civilna zaštita", putem kojeg se strukturama civilne zaštite i građanima Tuzlanskog kantona stavljaju na uvid informacije o najvažnijim aktivnostima iz oblasti zaštite i spašavanja kao i edukativni prilozi iz te oblasti. Iako je sadržaj glasila prevashodno vezan za Tuzlanski kanton, glasilo je prisutno u strukturama civilne zaštite u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(Klikni na sliku da vidiš sadržaj glasila)


PREČIŠĆENI TEKST ZAKONA O ZAŠTITI I SPAŠAVANJU LJUDI I MATERIJALNIH DOBARA OD
PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA

("Službene novine Federacije BiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10)

Ovdje možete preuzeti prečišćeni tekst Zakona.


SKUPŠTINA TK UTVRILA NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA I VATROGASTVU NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

Nakon kraće rasprave Skupština Tuzlanskog kantona je utvrdila nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona. Nacrt Zakona je upućen na javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona


NA SNAGU STUPIO ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI I SPAŠAVANJU LJUDI I MATERIJALNIH DOBARA OD PRIRODNIH I DRUGUH NESREĆA

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanja ljudi materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koji je donio Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog/Zastupničkog doma od 26.01.2010. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 08.07.2010. godine, objavljen je u Službenim novinama Federacije BiH, broj 43 od 26.07.2010. godine. Članom 33. je propisano da Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća


IZVRŠENO OTVARANJE DEMINERSKOG RADILIŠTA NA ZADATKU "MZ Tupkovići, Izvor-Jazavac" , ŽIVINICE

Dana 14.10.2010. godine izvršeno je otvaranje deminerskog radilišta na projektu "MZ Tupkovići, Izvor-Jazavac", općina Živinice. Otvaranju radilišta je prisustvovao i načelnik općine Živinice Hasan Muratović. Projektnom dokumentacijom predviđeno je da se metodom „čišćenja“ deminira površina terena od 4.912,35 m2.

 


IZVRŠENA PRIMOPREDAJA DEMINIRANOG TERENA NA ZADATKU "KAZIN TUK I" U OPĆINI KALESIJA

Projekat deminiranja na zadatku „Kazin tuk 1,“ predstavlja najveću zadatu rizičnu površinu koja je bila predmet rada u izvedbi tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a od njegovog osnutka. Na ovom zadatku, čija realizacija sa prekidima se odvijala oko dvije godine, bili su angažirani svi resursi Federalne uprave civilne zaštite.

Opširnije

   


DONESENA ODLUKA O PRIJENOSU SREDSTAVA NAMIJENJENIH ZA IZGRADNJU I UREĐENJE JAVNIH SKLONIŠTA

Tuzla, 07.10.2010. godine
Vlada Tuzlanskog kantona danas je na 143. redovnoj sjednici odobrila prijenos finansijskih sredstava ostvarenih po osnovu prikupljenih sredstava za skloništa na općine, odnosno općinske službe civilne zaštite. Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kojima je utvrđena obaveza kantonalnih uprava civilne zaštite da sva javna skloništa i sva finansijska sredstva, prikupljena po osnovu naknade za izgradnju skloništa, prenesu na mjerodavnu općinsku službu civilne zaštite. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se prikupljaju po osnovu naknade za izgradnju i održavanje javnih skloništa u iznosu od 1% od ukupne vrijednosti građevinskog dijela objekta i unutrašnjih instalacija. Sredstva su strogo namjenska i koriste se isključivo za izgradnju i održavanje javnih skloništa.
U periodu od 2004. godine do 2010. godine prikupljeno je ukupno 1.712.964,79 KM.

Općina
2004.
2005.
2006.
2007.
2008.
2009.
2010.
UKUPNO
Banovići
1963,60
-
-
-
-
-
-
1.963,60
Čelić
-
-
-
-
-
-
-
0,00
Doboj Istok
-
-
-
-
-
-
-
0,00
Gračanica
577,05
1.864,89
1.209,97
-
-
-
-
3.651,91
Gradačac
1.985,70
1.770,00
34.538,00
45.393,10
1.157,80
1.918,00
-
86.762,60
Kalesija
-
-
12.809,19
8.051,96
712,15
-
-
21.573,30
Kladanj
-
-
-
-
-
-
-
0,00
Lukavac
8.341,47
63.256,08
28.109,54
33.672,82
27.886,09
-
-
161.266,00
Sapna
-
1.183,80
-
-
-
-
-
1.183,80
Srebrenik
50,00
-
-
-
76,50
-
-
126,50
Teočak
-
-
-
-
-
-
-
0,00
Tuzla
266.644,07
249.202,05
178,100,83
192.394,55
411.988,61
130.834,82
3.210,02
1.432.374,95
Živinice
1.408,00
1.609,00
352,00
693,13
-
-
-
4.062,13
UKUPNO
280.969,89
318.885,82
255.119,53
280.205,56
441.821,15
132.752,82
3.210,02
1.712.964,79

U skladu sa današnjom Odlukom Vlade TK, općinama će biti ukupno preneseno 1.697.964,79 KM, obzirom da je općini Kalesija u 2009. godini dodjeljeno 15.000 KM, na osnovu Zahtjeva i Plana održavanja – prilagođavanja javnih skloništa i zaklona općine Kalesija.


ODRŽANA 80. VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Tuzla, 1.10.2010. godine
Danas je održana 80. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Zbirni izvještaj o procjeni šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih nepogoda na području Tuzlanskog kantona u toku 2010. godine, a koji je sastavni dio Zahtjeva Federalnoj Vladi i Federalnoj upravi civilne zaštite za dodjelu 4 miliona KM pomoći općinama u Tuzlanskom kantonu.
U izvještaju su usaglašene procjene Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća i općinskih komisija, čime se došlo do pokazatelja da su općine Tuzlanskog kantona pretrpile štete od 34.246.165,63 KM, uz napomenu da Općinska komisija za procjenu šteta Banovići nije dostavila konačan izvještaj, imajući u vidu da je prestanak stanja prirodne nesreće proglašen 18. augusta.
Najveće štete pretrpila je općina Tuzla, više od 9 miliona KM, zatim Gračanica 5,5 miliona KM, Doboj Istok 4,5 miliona KM i Lukavac u kojem su štete procijenjene na oko 4 miliona KM. U Zahtjevu Federalnoj Vladi i Federalnom štabu civilne zaštite, koji se dostavlja putem Federalne uprave civilne zaštite, da se općinama u Tuzlanskom kantonu dodijeli 4 miliona KM pomoći, bit će navedeni i pojedinačni iznosi koji se traže za općine.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala i ovlaštenje Kantonalnoj upravi civilne zaštite o dodjeli 15.000 KM jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta općini Živinice nastalih djelovanjem prirodne nesreće od poplava i klizanja tla. Sredstva su odobrena iz sredstava Budžetske rezerve i redovnih budžetskih sredstava namijenjenih za saniranje šteta nastalih djelovanjem prirodnih i drugih nesreća.



ODRŽANA 6. REDOVNA SJEDNICA KANTONALNOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE U 2010. GODINI

Tuzla, 30.09.2010. godine
Danas je održana 6. redovna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite.

- Kantonalni štab je usvojio zapisnik sa 5. redovne sjednice KŠCZ u 2010. godini.

- Razmatran je prijedlog Kantonalne komisije za procjenu šteta, te je donijeta Odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći za otklanjanje nastalih posljedica od prirodne nesreće općini Živinice, u iznosu od 15.000 KM.

- Usvojen je Plan utroška sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća u 2010. godini.

- Razmatran je Zbirni izvještaj o procjeni šteta na području Tuzlanskog kantona za vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće u vremenu od 02.06. do 15.06.2010. godine i od 23.06.2010. do 08.07.2010. godine. KŠCZ je dao pozitivno mišljenje na Zbirni izvještaj i uputio ga Vladi TK na dalje odlučivanje.

- Data je saglasnost na Odluku o dodjeli pomoći općinama Tuzlanskog kantona iz neutrošenih sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća iz 2009. godine. Na prijedlog Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, a na osnovu prispjelih zahtjeva za pomoć dobijenih od općina, općinama su dodjeljuju sredstva u iznosu od 435.000 KM, i to:

  1. Općina Banovići, iznos od 32.000,00 KM (za saniranje klizišta kod romskog naselja Savići u MZ Podgorje i klizišta Brezici - Jeszero i propusta na lokalnom vodotoku u MZ Pribitkovići)
  2. Općina Doboj Istok, iznos od 40.000,00 KM (za saniranje klizišta u mezarju Gaj, naselju Bradare i Gajić u MZ Klokotnica)
  3. Općina Gračanica, iznos od 42.000,00 KM (za sanaciju kanalizacionog sistema uz rijeku Spreču u MZ Orahovica, sanaciju porušenog dijela regulisanog korita rijeke Sokoluše, sanaciju klizišta na putevima u zaseoku Dobrinjići u MZ G. Orahovica, klizišta u zaseoku Kalesija u MZ Malešići i klizišta kod Zvorničanina kuće u MZ Rašljeva)
  4. Općina Gradačac, iznos od 44.000,00 KM (za sanaciju klizišta Poljane u MZ Zelinja Donja)
  5. Općina Kalesija, iznos od 38.000,00 KM (za sanaciju klizišta u mezarju i naselju Kundakovići (MZ Kikači), klizišta na putu za Lešovinu, klizišta Dedajići i Kovačevići, klizišta na putu D. Hrasno-G. Hrasno (kod džamije), klizišta Ćorsulići, Kamerići, Dolina-Hasanović Huso, Jajići-Pasiji Grobovi, Brda-Đedovići, za saniranje odrona Hrašljanske rijeke u Mešanovićima i pročišćavanje rijeke Tavna u MZ Memići)
  6. Općina Kladanj, iznos od 30.000,00 KM, (za pomoć u sanaciji klizišta Borik 2 i naselju Duga Mahala u MZ Kladanj i klizišta na lokalnom putu u MZ Tarevo i pod naseljem Ruići u MZ Stupari)
  7. Općina Lukavac, iznos od 42.000,00 KM (za regulaciju potoka Ugar)
  8. Općina Sapna, iznos od 37.000,00 KM (za sanaciju klizišta Plan 1 u MZ Goduš)
  9. Općina Srebrenik, iznos od 44.000,00 KM, (za sanaciju klizišta prema Starom Gradu)
  10. Općina Tuzla, iznos od 42.000,00 KM (za saniranje klizišta Crvene Njive u MZ Mosnik).
  11. Općina Živinice, iznos od 44.000,00 KM, (za regulaciju korita potoka Krivac u MZ Rudar)

ODOBRENO 120.000 KM ZA SANACIJU ŠTETA

Vlada Tuzlanskog kantona danas (08.09.2010. godine) je na 140. redovnoj sjednici odobrila Kantonalnoj upravi civilne zaštite Tuzla 120.000 KM iz Budžeta, za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama za saniranje šteta od poplava i klizanja tla u Tuzlanskom kantonu i to iz tekuće rezerve i tekućih grantova.

Pojedinačni iznosi od 7.500 KM odobreni su općinama Čelić, Doboj Istok, Kalesija, Kladanj, Lukavac i Sapna, po 15.000 KM odobreno je općinama Gračanica i Srebrenik, a po 22.500 KM dodijeljeno je općinama Tuzla i Gradačac.

Zbog visine procijenjenih šteta i nedostatka sredstava u Budžetu Kantona, Vlada Tuzlanskog kantona danas je uputila zahtjev Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite da, u skladu sa članom II Odluke o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama i kantonima za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća, dodijele jednokratnu novčanu pomoć za otklanjanje nastalih posljedica navedenim općinama u ukupnom iznosu od 4.000.000 KM.


IZVRŠENO OTKOPAVANJE I UNIŠTAVANJE AVIO-BOMBE

U četvrtak 02.09.2010. godine izvršena je operacija otkopavanja i uništavanja jedne od sedam avio bombi koje se bačene na području općine Sapna, na lokalitetu Stražbe – Stijena, oko 300 metara od centra Sapne, a zajednički su je uklonili pripadnici Federalnog i Kantonalnog tima civilne zaštite za deminiranje. Zaostala kasetna bomba je ispaljena na ovo područje, prilikom ratnih dejstava u BiH od 1992. do 1995. godine, a izbačena je iz aviona jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. U ovu akciju bio je uključen veliki broj stručnjaka, kako bi sve proteklo bez neželjenih posljedica.

Uništavanje avio bombe u Sapni - prilog RTV TK


PREGLED REZULTATA DEMINIRANJA ZA PERIOD 01.01.2010. - 31.08.2010.

-
Deminiranje na Tuzlanskom kantonu za period 01.01. – 31.08.2010. godine

OBAVLJENA PRIMOPREDAJA DEMINIRANE POVRŠINE U OPĆINI TEOČAK

BROJ ZADATKA: ID 12885 - ČIŠĆENJE
NAZIV PROJEKTA: "JASIKOVAC - PODŠAJTOVCI“
POVRŠINA: 3.442,00 m2
IZVOĐAČ: FEDERALNA/KANTONALNA UPRAVA CZ – tim civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a

Rizična površina na ovoj lokaciji je predstavljala izolirani komad šumsko-poljoprivrednog zemljišta za koji je postojala sumnja o postojanju zaostale mine tipa PROM i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Mještani koji su svakodnevno prolazili pored i dijelom zalazili u rizičnu površinu su bili stalno izloženi potencijalnoj opasnosti od mogućeg stradanja. Evidentirane minske nesreće, prihvatljivi zapisnici i vjerodostojni svjedoci su bili glavni argumenti za stavljanje ove lokacije u sami vrh prioriteta za deminiranje na području općine Teočak.
Projektnom dokumentacijom je bilo predviđeno da se metodom čišćenja deminira površina terena od 3.442,00 m2. Zadatak je povjeren timu civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a.
Otvaranje deminerskih radova obavljeno je 08.06.2010. godine uvođenjem pripadnika „B“ tima civilne zaštite u zadatak.
Šibljem zarastao i zagađen teren bio je vrlo težak za izvođenje radova koji su dosta usporeno obavljani zbog potrebe detaljnog „prekopavanja“ rizične površine. Manuelnom metodom čišćenja terena tretirana je površina od 3.442,00 m2.
Tokom izvođenja radova pronađene su jasne naznake izvođenja borbenih dejstava ali ne i mina PROM koja je najvjerovatnije ranije uklonjena od nepoznatih osoba.
Izvođenje radova je trajalo 32 radna dana.
Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je u utorak 27.07.20010. godine, čime je od strane inspektora Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle potvrđeno da su radovi obavljeni sukladno zahtjevima propisanim standardnim operativnim procedurama izvođenja protuminskih akcija.
Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite kao i inspektora RU BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u srijedu 28.07.2010. godine, uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Teočak, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.

Primopredaja deminiranog terena u Teočaku (prilog RTV TK)


IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA PODRUČJU TK ZA 24.-26.07.2010.

Dana 24.07.2010. godine oko 14,30 sati područje Tuzlanskog kantona je zahvatilo nevrijeme praćeno jakim pljuskom i grmljavinom. Uslijed velike količine kišnih padavina lokalni potoci bujičastog karaktera poplavili su više stambenih i pomoćnih objekata.

U naseljima Grivice, MZ grad II Pribitkovići, Banovići selo i Omazići, uslijed jakog nevremena praćenog pljuskom lokalni potoci poplavili su 26 stambenih objekata, 24 pomoćna, 4 poslovna objekta, oštećena su i 3 lokalna puta. Na regionalnom putu R 471 došlo je do pojave odrona zemlje. Jak olujni vjetar u MZ Podgorje nanio je veće štete na 4 stambena objekta kojom prilikom su otkriveni krovovi, zbog većih oštećenja 2 objekta su neuslovna za daljnji boravak za iste se traži obezbjeđenje privremenog nužnog smještaja dok se ne izvrši sanacija objekata.

U općini Kalesija, u naselju Miljanovci, lokalni potok je poplavio dio magistralnog puta Zvornik - Kalesija, na lokalitetu preko puta džamije u Miljanovcima, uslijed čega je došlo do zastoja u odvijanju saobraćaja na ovom magistralnom putu. U prekidu je putna komunikacija za Gojčin i Jelovo Brdo zbog visokog nivoa vode ispod nadvožnjaka.

U naselju Pasci, općina Tuzla, lokalni potok je poplavio tri pomoćna objekta.

Na području općine Živinice, u naselju Suha, Suški potok se izlio i onemogućio odvijanje saobraćaja na regionalnoj putnoj komunikaciji Suha - Šerići. Vodom je ugrožena i benzinska pumpa "Hifa".

U Donjim Poljicama, općina Lukavac, kod "Šarenog mosta", Voda je prelazila most, u par kuća je ušla voda, kao i prije par dana. Voda je došla i do skladišta Građevinskog materijala "Siddik" Poljice, kao i punionice vode "Safir". Takođe velike poplave zadesile su mjesta Priluk i Šeriće, gdje je nekoliko kuća bilo pod vodom.


Stanje na HA Modrac: Vodostaj na brani HA Modrac dana 26.07.2010. u 07,00 sati iznosio je 199,75 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 7,00 nivo je viši za 15 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 15,4 m3/s.

U protekla 24 sata PVJ Gračanica je ugasila požar na porodičnoj kući u D. Orahovici, zaseok Rijeka, općina Gračanica.



18.07.2010. - PONOVNO POPLAVE NA TUZLANSKOM KANTONU

Jako nevrijeme praćeno velikom količinom kišnih padavina prouzrokovalo je izljevanje bujičnih potoka i rječica na području više općina Tuzlanskog kantona. Poplavljeno je na desetine stambenih objekata a velike površine poljoprivrednog zemljišta ponovno su pod vodom.

Na području općine Banovići, u naselju Grivice, bujični potok je poplavio jedan stambeni objekat.

U MZ D. Rainci, općina Kalesija, naselje Salkići, Međaška rijeka se izlila i poplavila dvorište od 3 porodične kuće, jedan lokalni bunar i putnu komunikaciju prema naselju Salkići.

Na području općine Lukavac u selu Dublje, kod prilaza za jezero Bukvik, voda je odnijela dio lokalnog puta. Ostalo je zarobljeno oko 30-tak pmv koji nemaju alternativni pravac.
U selu Orahovica poplavljeno je 80 % stambenih i pomoćnih objekata i pričinjena je znatna materijalna šteta usjevima i plastenicima.
U selu G. Poljice riječica Mednica i rječica Ugar su se izlili i poplavili 30 stambenih objekata.
U selu D. Poljice riječca Ugar se izlila i poplavila oko 30-tak stambenih objekata. Poplavljena su dva privredna subjekta, privatna firma „Sidik“ (građevinski materijal) i preduzeće za flaširanje i pakovanje vode „Safir“. Rijeka Ugar je odnijela jedan most i prekinula putnu komunikaciju za trećinu sela.

Bujični potok i začepljeni odvodi prouzrokovali su plavljenje oko 30 stambenih objekata u naseljima Kiseljak i Breze, općina Tuzla, nekoliko porodica je evakuirano, jer je za relativno kratko vrijeme ovo naselje bilo u potpunosti poplavljeno. „Voda koja se iznenada akumulirala u dijelu naselja Kiseljak, dostizala je visinu i do dva metra. Pod vodom je bilo dvadeset kuća u kojima je pričinjena velika materijalna šteta. Uništeni su stambeni prostori, zalihe hrane, odjeća, tehnički predmeti. Trenutno nije moguće procijeniti visinu nastale štete, ali je dvadesetak porodica ostalo bez elementarnih uslova za život. Hitno im je potrebna pomoć u prehrambenim i odjevnim predmetima, a za nekoliko porodica je neophodno obezbijediti alternativni smještaj do saniranja šteta i ponovnog stavljanja u funkciju njihovih stambenih objekata“, navodi se u saopćenju za javnost Predstavnika tuzalsnkog Udruženja „Europski put Roma“.

U naselju Rudar, općina Živinice, uslijed problema sa odvodima i kanalizacijom voda je poplavila dvorište jednog stambenog objekta.

Vode su se uglavnom povukle u svoja korita a pričinjena je znatna materijalna šteta, posebno na području općine Lukavac, koja je i najviše pogođena ovim nevremenom.


Poljice, općina Lukavac (foto: www.poljice-x.co.cc)


POPLAVE I KLIZIŠTA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA - Juni 2010. godine

Izvještaji, galerija slika

Opširnije

VLADA TUZLANSKOG KANTONA DONIJELA ODLUKU O PRESTANKU STANJA PRIRODNE NESREĆE OD POPLAVA U TUZLANSKOM KANTONU

Tuzla, 8.7.2010. godine

Vlada Tuzlanskog kantona danas je, na svojoj 133. redovnoj sjednici, prihvatila prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite i donijela Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće zbog poplava na području Tuzlanskog kantona, a koja je proglašena 23.6.2010. godine.
U skladu sa ovom Odlukom, Kantonalni štab civilne zaštite će, u saradnji sa općinskim štabovima civilne zaštite, nastaviti pratiti i analizirati stanje na terenu i po potrebi neposredno se uključivati u aktivnosti oko saniranja nastalih posljedica i stvaranja uslova za normalan život i rad ljudi na ugroženom području.
Kantonalna komisija za procjenu šteta dužna je, u skladu sa svojim nadležnostima, izvršiti poslove na procjeni šteta na ugroženom području, u zakonom utvrđenim rokovima.



UTVRĐEN NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA I VATROGASTVU

Tuzla, 8.7.2010. godine

Vlada Tuzlanskog kantona danas je, na svojoj 133. redovnoj sjednici, utvrdila Nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona. Zakonom su uređena pitanja iz ove oblasti, a koja su, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH, u nadležnosti kantona.
Nacrtom zakona se utvrđuje da se zaštita od požara i vatrogastvo organizuju, funkcionišu i čine dio jedinstvenog sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih nepogoda i drugih nesreća. Zaštita od požara i vatrogasna djelatnost su djelatnosti od posebnog javnog interesa za Kanton i općinu, a ostvaruju se na način predviđen Federalnim i kantonalnim zakonom i podzakonskim aktima, kao i međunarodnim tehničkim normativima i standardima koji važe u Bosni i Hercegovini. Vatrogastvo je obavezna javna služba na području Kantona i općine, stručna i humanitarna djelatnost. Zakon predviđa da Skupština kantona utvrđuje ciljeve, smjer i strategiju razvoja zaštite od požara i vatrogastva od značaja za kanton, na period od najmanje pet godina, u okviru Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u kantonu. Skupština, na prijedlog Vlade, donosi i Plan zaštite od požara Kantona.
Osim obaveza koje ovaj Zakon propisuje kada su u pitanju Vlada Kantona, ministarstva i Kantonalna uprava civilne zaštite, predviđeno je i da se za vršenje poslova u oblasti zaštite od požara i vatrogastva, u Kantonalnoj upravi osniva organizaciona jedinica - Odjeljenje za zaštitu od požara i vatrogastvo.
Kantonalna uprava vrši i upravni nadzor u odnosu na pitanja koja su federalnim i kantonalnim zakonom stavljena u njenu nadležnost. Kantonalni inspektor za zaštitu od požara i kantonalni inspektor za vatrogastvo iz Kantonalne uprave vrše nadzor u oblasti zaštite od požara i vatrogastvu u općinama i drugim pravnim licima od kantonalnog i općinskog značaja.
Ovim Zakonom se propisuju i obaveze zaštite od požara i vatrogastvu u općinama te drugim pravnim licima.


USVOJENE IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITI I SPAŠAVANJU LJUDI I MATERIJALNIH DOBARA OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA

Sarajevo , 8.7.2010. godine

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanja ljudi materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Između ostalog, ovaj zakon predviđa rješenje radnog statusa deminera.
Alija Tihić, direktor Federalne uprave civilne zaštite, objasnio je delegatima da su demineri u nezavidnom položaju jer rade ovaj posao na osnovu ugovora o radu. Vladin amandman, koji je postao sastavni dio zakona, regulirao je status nekoliko stotina deminera u Federaciji.
Njime je propisano da se zaposlenici iz Programa deminiranja FBiH koji su imali ugovor o radu na određeno vrijeme s Federalnom upravom civilne zaštite, preuzimaju u radni odnos na neodređeno vrijeme i stiču radno-pravni status koji važi za državne službenike i namještenike u organima državne službe u FBiH.

"Demineri su i do sada imali pravo na isplatu odštete u slučaju da budu ranjeni na radnom mjestu ili isplatu odštete porodicama ako deminer izgubi život na poslu, ali ne mogu dignuti kredit i ostvariti druga prava", kazao je Tihić.

Izmjene se odnose i na visinu procenata raspodjele sredstava posebne naknade, tako da se predlaže da se općinama izdvoji veći procenat u odnosu na trenutnu zakonsku regulativu jer su ta sredstva najpotrebnija općinama. Sada Federaciji BiH umjesto 20 posto pripada 15 posto, kantonu umjesto 30 posto pripada 25 posto, a općinama umjesto 50 pripada 60 posto tih sredstava.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, sa obrazloženjem i objašnjenjem


VLADA TUZLANSKOG KANTONA USVOJILA INFORMACIJU O PODUZETIM MJERAMA U PERIODU STANJA PRIRODNE NESREĆE OD POPLAVA I KLIZANJA TLA U TUZLANSKOM KANTONU

Tuzla, 1.7.2010. godine

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju kantonalne uprave civilne zaštite o aktivnostima koje su poduzimane u periodu od 2. juna do 15. juna 2010. godine, kada je prvi put bilo proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizanja tla na području Tuzlanskog kantona. U tom periodu obilna kiša prouzrokovala je rast svih vodotoka, hidroakumulacije, te poplavu i pojavu velikog broja novih i reaktivaciju starih klizišta i odrona na putevima.
Poplavljeno je više od 1 000 hektara poljoprivrednog zemljišta, više stotina stambenih i pomoćnih objekata, desetine gospodarskih objekata, i druge infrastrukture. Zbog takve situacije uz proglašenje stanja prirodne nesreće u Kantonu iste odluke donijelo je i 10 općina.
Kantonalni štab civilne zaštite u tom je periodu održao 9 vanrednih sjednica i u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja na području Kantona donio niz odluka, naredbi, zaključaka i preporuka. Preliminarne procjene govore o šteti od više od 16 miliona KM. Na prijedlog Kantonalne komisije za procjenu šteta Kantonalni štab civilne zaštite je iz sredstava posebne naknade, općinama na kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće doijelio jednokratne novčane pomoći za htine intervencije u ukupnom iznosu od 127 000 KM.

Informacija o aktivnostima koje su poduzimane u periodu od 2. juna do 15. juna 2010. godine


Vlada TK usvojila program implementacije Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu

Tuzla, 20.5.2010. godine

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj 128. redovnoj sjednici je prihvatila Program provedbe Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona. Program je pripremila Vladina Radna grupa i to na osnovu Informacije o stanju zaštite od požara i vatrogastvu na području Kantona i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH.
Među mjerama koje su utvrđene ovim Programom je donošenje kantonalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Tuzlanskog kantona i Odluke o zaštiti od požara i vatrogastvu u općinama, kako bi se ujednačio pristup zaštiti od požara i vatrogastvu u svim općinama Tuzlanskog kantona. Program utvrđuje i potrebu inoviranja postojeće procjene ugroženosti Kantona i općina od prirodnih i drugih nesreća, u dijelu koji se odnosi na ugroženost od požara, a na osnovu toga i inoviranje programa zaštite.
Programom je predloženo i da se procijeni potreba i opravdanost formiranja profesionalne zajedničke vatrogasne jedinice za gašenje požara na području Kantona i da se izvrši detaljna analiza trenutne organizacije zaštite od požara u svim općinama Kantona.
Dio predloženih aktivnosti moći će biti realizovan tek nakon što Vlada Federacije BiH donese određene propise i budu inovirane procjene ugroženosti i programi razvoja zaštite i spašavanja odnosno urađeni planovi zaštite od požara Kantona i općina.
Kantonalna uprava civilne zaštite je zadužena da, na osnovu usvojenih dokumenata i danas prihvaćenog Programa organizuje sastanke sa nadležnim federalnim kantonalnim i općinskim službama i dogovornim pojedincima u cilju provođenja aktivnosti predviđenih Programom odnosno Zakonom.


Prilozi :
1. Informacija o stanju zaštite od požara i vatrogastvu na području TK
2. Program provedbe Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području TK

 

Skupština TK usvojila Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite i pregled aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja, na području Tuzlanskog kantona u 2009. godini

Tuzla, 12.05.2010. godine

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite i pregled aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja, na području Tuzlanskog kantona u 2009. godini. Izvještaj o poslovanju kada je u pitanju prošla godina prezentirala je i Kantonalna uprava Civilne zaštite TK. Između ostalog rečeno je da nisu zabilježene nesreće sa velikim materijalnim štetama koje bi ugrozile ljudske živote. Pored brojnih aktivnosti koje su rađene u oblasti zaštite i spašavanja veliki napredak ostvaren je i na polju deminiranja terena.


ODRŽAN SASTANAK DIREKTORA KANTONALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE SA RUKOVODIOCIMA OPĆINSKIH SLUŽBI CIVILNE ZAŠTITE

U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona jučer (19.05.2010. godine) održan je sastanak direktora i suradnika iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla sa općinskim rukovodiocima službi civilne zaštite sa područja kantona. Na sastanku je razmatrano nekoliko pitanja, između ostalog bilo je govora o implementaciji Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, o deminiranju, o realizaciji nastavnih planova i programa i drugim temama.

Implementacija Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu se sastojala iz tri dijela. Prvo je gosp. Mesud Tanović, pomoćnik direktora za mjere ZiS, predstavio Informaciju o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području TK, zatim je gosp. Mr. Zdenko Tadić, direktor KUCZ, predstavio Program implementacije Zakona o požaru i vatrogastvu, te je gosp. Izudin Karić, sekretar KUCZ, predstavio radnu verziju nacrta Zakona o požaru i vatrogastvu na području TK. Uslijedila je rasprava, te je donijet zaključak da službe civilne zaštite dostave eventualne primjedbe na tekst radne verzije nacrta Zakona, kako bi se zatim uputio u dalju proceduru prema Vladi TK.

Kada je riječ o deminiranju, istaknuto je da je na području Tuzlanskog kantona od početka godine otvoreno 8 radilišta, 1 zadatak je završen, 3 zadatka su trenutno "zamrznuta", dok su 4 radilišta aktivna. Na dinamiku deminiranja značajno utiču loši vremenski uslovi, te se očekuje intenziviranje poslova u mjesecu junu. Također je bilo govora o sufinasiranom deminiranju putem projekta sa Međunarodnim fondom za deminranje ITF, sa kojim je prethodnih godina ostvarena uspješna saradnja.

Kada je riječ o izradi i realizaciji nastavnih planova i programa, zaključeno je da svi treba da se aktivinije uključe u ovu oblast, vodeći računa o finansijskim mogućnostima i podršci koju moža obezbijediti Federalna uprava CZ.

Direktor KUCZ je istakao problem inspekcijskog nadzora poslova u oblasti zaštite i spašavanja. Federalna i kantonalne uprave civilne zaštite nemaju inspektora za zaštitu i spašavanje, te se duži niz godina ne provodi inspekcijski nadzor. Zakon je u ovakvoj situaciji ostavio mogućnost da direktori imenuju državne službenike za provođenje inspekcijskog nadzora, te je najavljeno da će Kantonalna uprava civilne zaštite pristupiti inspekcijskom nadzoru rada općinskih službi civilne zaštite, po prethodno dogovorenoj dinamici.

Direktor KUCZ je prisutne obavjestio o održanom sastanku direktora Federalne i kantonalnih uprava CZ u Sarajevu, 26.04.2010. godine. Iz Federalne uprave je najavljeno intenziviranje priprema za provođenje Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, te se u narednom periodu predviđa održavanje radnih sastanaka u svim kantonima.

Prisutni su upoznati sa planiranom prezentacijom sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana, koje će se održati 26.05.2010. godine u Bosanskom kulturnom centru, te su pozvani da prisustvuju navedenoj prezentaciji. Također su upoznati da se radi na programu implementacije projekta operativnih centara, te se očekuje njihovo aktivno učešće u realizaciji ovog zadatka.



ODRŽAN REGIONALNI SEMINAR - RADIONICA NA TEMU "IMPLEMENTACIJA I UVOĐENJE JEDINSTVENOG EVROPSKOG BROJA 112"

U Sarajevu je od 26. do 29.aprila održan regionalni seminar - radionica na temu "Jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112". Seminar je u sklopu aktivnosti Vijeća za civilno-vojnu saradnju jugoistočne Evrope (CMEP) organiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Inžinjerskim korpusom Vojske SAD-a (USACE).

Na seminaru su učestvovali predstavnici institucija i organa Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta iz oblasti zaštite i spašavanja, policije, prometa, komunikacija i odbrane. Među učesnicima su također i predstavnici Uprave za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica, Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Inžinjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i OSCE misije u Bosni i Hercegovini.

Seminar je održan u dva dijela. Prvi dio seminara održan je 26. i 27. aprila:
Prvog dana seminara-radionice predstavljena je organizacija rada operativnih centara Federacije i Republike Srpske te prezentirana iskustva Republike Slovenije u vezi s uvođenjem sistema 112.
Drugi dan je posvećen zakonskoj regulativi vezanoj za 112 sistem - u okviru okruglog stola održane su diskusije o ovoj temi.

Drugi dio seminara održan je 28. i 29. aprila:
Treći dan seminara bilo je govora o Standardnim operativnim procedurama - značaj i način izrade. Četvrtog dana seminara učesnici su posjetili Operativno-komunikacijski centar BiH - 112 koji se nalazi u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Učesnicima seminara podijeljeni su certifikati.


OBAVLJENA PRIMOPREDAJA DEMINIRANE POVRŠINE

U srijedu, 28.04.2010. godine, Federalna/Kantonalna uprava civilne zaštite upriličila je svečanu primopredaju deminiranog terena lokalnim organima vlasti na zadatku "Spreča-Grabovac", općina Gračanica. Ukupno je deminirana površina od 6.625,51 metara kvadratnih, a poslove deminiranja je izvodio Federalni/Kantonalni tim civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a. Deminirana površina nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta Tuzla - Doboj, pored koje se nalazi seoski put kojeg koriste mještani za kretanje prema svojim imanjima.
Prema dostupnim podacima, na ovoj lokaciji nisu zabilježeni minski incidenti, ali su postojale jasne indicije miniranosti terena.
Otvaranje deminerskih radova obavljeno je 24.03.2010. godine. Manuelnom metodom tehničkog izviđanja je tretirana površina od 2.330 metara kvadratnih, dok je sa preostalog dijela rizične površine skinuta vegetacija. Tokom izvođenja radova pronađene su naznake miniranosti terena (potezne žice) i upaljač protupješadijske mine PROM-1, u neposrednoj blizini granice radilišta. Izvođenje radova je trajalo 21 radni dan. Cjelokupni proces deminiranja praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite, keo i inspektora RU BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane povrsine obavljena je u prisustvu organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BH MACA, Opcinske sluzbe Civilne zastite Gracanica, Federalne i Kantonalne uprave Civilne zastite


DEMINERI ORUŽANIH SNAGA BiH IZVRŠILI PRIMOPREDAJU DEMINIRANOG ZEMLJIŠTA U OPĆINI GRADAČAC
Gradačac, 14.04.2010. godine
U prisustvu predstavnika deminerskih snaga Oružanih snaga BiH, BH MAK-a i Općine Gradačac izvršena je tehnička kontrola i svečana primopredaja deminiranog zemljišta, čiji su radovoi završeni 9. aprila ove godine. Tako su, stanovnici povratničkih mjesnih zajednica Tramošnica Gornja i Sibovac na upotrebu dobili deminirano poljorivredno zemljište površine 94.940 m2.
Radove na području Visova, koji su počeli 1. septembra prošle godine, su izvodili članovi II deminerske čete deminerskog bataljona OS BiH. Nakon tehničkog izviđanja i manuelnog rada na terenu, u deminiranom području su proneđene 33 mine i pet komada NUS-a koji su uništeni na licu mjesta.
"Zahvalio bih se deminerima što su nam na početku ove godine poklonili još jednu deminiranu površinu kako bi mještani ovog kraja mogli nesmetano privesti kulturi svoje parcele. Posebno me raduje da su radovi protekli bez problema i povrijeđenih lica. Demineri Oružanih snaga nastavljaju radove i posebno me raduje što će uskoro biti deminirano područje smetljišta kako bi smo mogli planirati daljnje radove na tom lokalitetu", kazao je općinski načelnik Fadil Imširović.
Ovo je prvi projekat deminiranja koji je završen u 2010. godini, a u toku su radovi na lokalitetu Vukuša u površini od 34.414 m2. U toku su priprme za deminiranje porstora oko gradskog smetljišta u Gradačcu. Do sada je na području općine Gradačac ukupno deminirano 2.700.985 m2 zemljišta.

(Radio Gradačac)

 

VLADA TK USVOJILA INFORMACIJU O RADU KANTONALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE U 2009. GODINI I PROGRAM RADA KANTONALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE U 2010.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite u 2009. godini. Provođene su redovne i po potrebi dodatne aktivnosti koje su najdirektnije vezane za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara. Zbog požara su u toku 2009. godine evakuirane tri porodice u Kladnju i Tuzli. Nasreću, najveći broj požara bili su požari manjeg intenziteta, bez većih prosljedica.
Kantonalna uprava civilne zaštite je, kao i ranije, imala jednu od vodećih uloga u svim akcijama koje su vođene na nivou Tuzlanskog kantona, a odnosile su se na segment zaštite i spašavanja od neeksplodiranih ubojitih sredstava.U oblasti deminiranja u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini su ostvareni najbolji rezultati nakon rata. U okviru svojih nadležnosti ova Kantonalna uprava je pratila i poduzimala određene aktivnosti i kada su u pitanju zaštita i spašavanje životinja i namirnica životinjskog porijekla, sanacija terena, zaštita okoliša.
Kada je u pitanju zaštita okoliša u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu aktivirana su 82 klizišta od čega 48 novih i 34 stara klizišta. Sanirano je 14 klizišta i to na području općina Kalesija, Kladanj, Doboj Istok, Gradačac i Sapna.

Civilna zaštita je u značajnoj mjeri bila uključena i u saniranje posljedica poplava koje su pogodile i Tuzlanski kanton, a praćene su i sve značajnije promjene koje su se događale kada je u pitanju zagađenje vode i vazduha te sniježne padavine. U saniranju šteta od poplava značajan doprinos dat je Odlukom Vlade Kantona da se dio namjenskih sredstava usmjeri prema pogođenim općinama.

U cilju daljeg poboljšanja rada struktura civilne zaštite i drugih subjekata zaštite i spašavanja u ovoj oblasti je neophodno nastaviti poduzimati konkretne aktivnosti koje se odnose na provođenje Zakona o zaštiti i spašavanju na kantonalnom i općinskom nivou vlasti. Također je neophdono donijeti kantonalni Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u Tuzlanskom kantonu, Plan zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području Kantona, a od općinskih službi i organa se očekuje da poduzmu sve neohodne preventivne mjere kako bi se spriječio nastanaka odnosno ublažio efekat prirodnih i drugih nesreća.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Program rada Kantonalne uprave civilne zaštite za 2010. godinu. Između ostalog, planirano je da se poduzmu sve aktivnosti kako bi nadležne općinske službe i inspekcijski organi onemogućili izgradnju građevinskih i infrastrukturnih objekata u vodoplavnim područjima kao i na područjima koja su u zoni klizišta. Bit će inicirane i aktivnosti na opremanju službi zaštite i spašavanja u pravnim subjektima i jedinicama civilne zaštite opće i specijalizovane namjene. Kantonalna uprava će u skladu ss zaključcima Vlade Tuzlanskog kantona nastaviti obavljati i poslove generalnog koordinatora u projektu deminiranja korita i obala rijeke Spreče od Lukavca do Doboja te realizovati sve zadatke koji proizilaze iz zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH.

4. april/travanj - Međunarodni dan borbe protiv mina

Prema odluci Organizacije ujedinjenih nacija, 4. april/travanj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv mina. Problem postojanja mina u svijetu trenutno pogađa 68 zemalja, među kojima jedno od vodećih mjesta zauzima Bosna i Hercegovina. Pored masovnog strdanja i ranjavanja civilnog stanovništva, problem postojanja zaostalih mina direktno utiče i na ekonomski razvoj zemlje koja je bila zahvaćena ratom.
Prema zvaničnim podacima, u cijelom svijetu je položeno preko 110 miliona kopnenih mina. Od 1975. godine, širom svijeta od eksplozija mina osakaćeno je ili ubijeno preko milion ljudi. Statistički podaci govore da je polaganje mina 25 do 100 puta brže nego uklanjanje istih.
Sve negativne posljedice, prozrokovane proizvodnjom i upotrebom pješadijskih mina, ozbiljnije su shvaćene tek 90-ih godina, kada su svjetske humanitarne organizacije digle svoj glas u borbi protiv ovog zla svjetskih razmjera. U to su se doba mine naveliko proizvodile, i posjedovale su ih sve vojske na svijetu. Tada je shvaćeno kako bi nastavak proizvodnje i širenja trgovine doveo do katastrofe sa nesagledivim posljedicama.
1997. godine Konvenciju o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje, uvoza i izvoza protupješadijskih mina te o njihovom uništavanju potpisali su predstavnici mnogih zemalja. Konvencija je poznata pod nazivom Otavski sporazum. Međutim, mnogi izražavaju svoju rezerviranost kada je u pitanju potpuno provođenje odredbi ove Konvencije. Naime, opće je poznato da Rusija i Mijanmar (bivša Burma) kao i neke nedržavne skupine još uvijek koriste ove mine.
Bosna i Hercegovina je minama najkontaminiranija zemlja u Evropi. Procjenjuje se da je oko oko 1.555 kvadratnih kilometra (3,04 % državne teritorije) prekriveno minama i da je preko 900.000 ljudi ugroženo minama ili NUS-om.
Deminiranje kontaminiranih površina odvija se veoma usporenim tempom i u direktnoj je ovisnosti od raspoloživih finansijskih sredstva izdvojenih za ove namjene. Slabljenje interesa stranih donatora za problem mina u BiH obavezuje domaće organe vlasti u značajnije uključivanje u obezbjeđivanje finansijskih sredstava za deminiranje.
Od 1996. godine do 2009. godine u BiH je od mina stradalo 1.697 osoba, od kojih 496 smrtno. U prošloj godini zabilježeno je ukupno 28 žrtava minskih incidenata, u kojima je devet osoba smrtno stradalo, dok je 19 povrijeđeno.Ove godine, od januara do marta, desila su se dva minska incidenta na području Doboja i Maglaja, prilikom kojih je jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene. Na području Tuzlanskog kantona od kraja rata se dogodilo preko 200 nesreća u kojima je smrtno stradalo 110, a teže i lakše je ozlijeđeno 126 osoba.
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina u BiH je od posebnog značaja, jer se očekuje skretanje veće pažnje na problem mina i NUS-a i neophodnosti traženja urgentnih rješenja za njegovo konačno rješavanje. U obilježavanje ovoga Dana uključene su organizacije kao što su Međunarodni crveni križ, Centar za uklanjanje mina u BiH, UNICEF, UNDP, UNICEF, EUFOR, ITF, Ministarstvo civilnih poslova u BiH i dr.


VLADA TK USVOJILA INFORMACIJU O STANJU ZAŠTITE OD POŽARA I VATROGASTVA NA PODRUČJU TK

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj 121. redovnoj sjednici, održanoj 25.03.2010. godine, usvojila je Informaciju o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području Tuzlanskog kantona, a koju je pripremila Kantonalna uprava civilne zaštite. U Informaciji je konstatovano da raspoložive snage za gašenje požara u Tuzlanskom kantonu mogu efikasno djelovati u slučajevima požara manjeg do srednjeg intenziteta. U slučaju istovremenog izbijanja većih požara u više općina, postojeće snage su nedovoljne, osim u općini Tuzla, i to zbog nedovoljnog broja vozila za gašenje požara i druge vatrogasne opreme te nedovoljnog broja profesionalnih vatrogasaca. U općinama Doboj Istok, Sapna i Teočak ne postoji ustrojen nikakav organizovani oblik zaštite od požara odnosno gašenja požara. Ni u jednoj općini nije donesen općinski Plan zaštite od požara koji je usklađen sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu. Jedinice civilne zaštite specijalizovane namjene za protivpožarnu zaštitu nisu formirane u općinama Banovići, Čelić, Srebrenik, Teočak i Tuzla. Interventne vatrogasne jedinice nisu formirane ni u najvećem broju pravnih subjekata, a posebno u privrednim društvima, gdje zbog proizvodne djelatnosti postoji veća potencijalna opasnost od izbijanja požara. S obzirom na to da su Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu u FBiH, koji je stupio na snagu sredinom prošle godine, stvoreni zakonski preduslovi za kvalitetnije rješavanje ove problematike Vlada je danas zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite da na osnovu ovog Zakona i Informacije pripremi prijedlog Programa provođenja Zakona na području Tuzlanskog kantona.


VLADA TK USVOJILA IZVJEŠTAJ O RADU KŠCZ I IZVJEŠTAJ O PRIKUPLJANJU, RASPODJELI I KORIŠTENJU SREDSTAVA POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA U 2009. GODINI

Vlada Tuzlanskog kantona je na svojoj 120. redovnoj sjednici, održanoj 19.03.2010. godine, usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog štaba civilne zaštite za 2009. godinu i Izvještaj o prikupljanju, raspodjeli i korištenju sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2009. godini.

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) održao je u prošloj godini šest redovnih i jednu svečanu sjednicu na kojima su razmatrana brojna pitanja. Između ostalog razmatran je novi Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu, prijedlog Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona do 2012. godine, informacije o brucelozi, deminiranju, saniranju šteta od klizišta i slijeganja terena, pripremljenost za zimsko održavanje puteva.... KŠCZ u izvještajnom periodu donosio je zaključke, a naredbe nisu donošene jer nije bilo proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na nivou kantona.

Sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća su namjenska i mogu se koristiti za pripremanje, opremanje i obuku KŠCZ, službi zaštite i spašavanja i jedinica civilne zaštite koje organizuje kanton, provođenje mjera zaštite i spašavanja po naređenju KŠCZ, opremanje i osposobljavanje privrednih društava i pravnih lica u dijelu kada postavljeni zadaci tim društvima nadilaze njihove materijalne mogućnosti, zatim za saniranje dijela šteta nastalih prirodnom ili drugom nesrećom i istraživačke i razvojne projekte od značaja za organizovanje i provođenje zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća.
Po ovom osnovu u Tuzlanskom kantonu je za potrebe zaštite i spašavanja u prošloj godini prikupljeno 909.819,99 KM, a u periodu 2004-2009. godina ukupno 3.763.296,73 KM.
Ovim sredstvima raspolaže KUCZ odnosno KŠCZ. U periodu 2004-2009. godina ukupno je utrošeno 1.547.330,37 KM.
U prošloj godini za pomoć općinama za saniranje šteta od poplava i klizišta i preventivno saniranje vodotoka izdvojeno je 910.000 KM. Neutrošenih 2.220.823,25 KM preneseno je u 2010. godinu i nalaze se na posebnom transakcijskom računu u okviru jedinstvenog računa trezora u Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona. Plan utroška ovih sredstava u 2010. godini utvrdit će KUCZ uz prethodno pribavljeno mišljenje KŠCZ.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE KUCZ

Kantonalna uprava civilne zaštite je, u povodu usvajanja Informacije o rezultatima deminiranja na području Tuzlanskog kantona u 2009. godini, Informacije o sufinansiranom deminiranju na području TK u 2009. godini i Informacije o rezultatima kantonalnog tima civilne zaštite na uklanjanju NUS-a i deminiranju terena na području TK u 2009. godini (XI faza), organizirala veoma posjećenu konferenciju za medije. Prisutnim novinarima su se obratili direktor KUCZ Mr. Zdenko Tadić, stručni savjetnik za deminiranje i NUS Benedin Pejić, te vođa B tima za deminiranje KUZC Rešid Dervišević.


VLADA TK USVOJILA INFORMACIJU O REZULTATIMA DEMINIRANJA U 2009.
I LISTU PRIORITETA DEMINIRANJA ZA 2010. GODINU


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o rezultatima deminiranja na području Tuzlanskog kantona u 2009. godini i Informaciju o rezultatima kantonalnog tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava u 2009. godini.
Deminiranje je vršeno u skladu sa Kantonalnom listom prioriteta za deminiranje koju je Vlada Kantona usvojila na prijedlog općina, a uvažavajući parametre BH MACA-a. Listom za 2009. godinu stvorene su mogućnosti za čiščenje površine od 523.872,91 metara kvadratnih te za tehničko izviđanje površine od 3.059.289,68 metara kvadratnih.

Na poslovima deminiranja, u toku prošle godine, osim kantonalnog tima civilne zaštite i deminirskih timova Oružanih snaga BiH, zabilježen je i pojačan angažman drugih domaćih i stranih kompanija i organizacija.

Završeno je 13 projekata čišćenja na ukupnoj površini od 160.918,79 metara kvadratnih te 29 projekata tehničkog izviđanja na površini od 1.012.728,45 metara kvadratnih. Time je ostvaren rekordan rezultat u dosadašnjem procesu deminiranja. U 2010. godinu prenesena je realizacija 5 projekata ukupne površine 258.029,93 metra kvadratna.

U prošloj godini okončani su i svi projekti čija se realizacija temeljila na potpisanom memorandumu o sufinansiranju deminiranja, a kojim su bili obuhvaćeni projekti općina Gračanica, Gradačac, Kalesija, Lukavac, Sapna i Tuzla. Ukupno je deminirana površina od 159.021 metara kvadratnih, za što su lokalne zajednice sa Vladom Kantona uložile 97.218,45 eura, a Vlada Sjedinjenih Država preko ITF-a 147.039,5 eura. Zahvaljujući upravo ovom projektu, u prošloj godini su i postignuti, u dosadašnjem procesu deminiranja, najbolji rezultati u Tuzlanskom kantonu. Zbog toga se i očekuje nastavak ovakvih aktivnosti i u ovoj godini. U Tuzlanskom kantonu se kao sumnjiva površina vodi 86.255.859 metara kvadratnih, a do sada je deminirana površina od oko 8 miliona metara kvadratnih.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je i Listu prioriteta deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2010. godinu Na listi je za čišćenje planirano 35 lokacija ukupne površine 504.869,13 metara kvadratnih, dok su na listi priroteta za tehničko izviđanje 53 lokacije ukupne površine 2.358.905,67 metara kvadratnih.

PREGLED REZULTATA DEMINIRANJA U 2009. GODNI

 

ODLUKA KANTONALNOG ŠTABA O DODJELI PRIZNANJA I NAGRADA CIVILNE ZAŠTITE

Na osnovu člana 6., člana 7. i člana 8. Uredbe o vrsti, kriterijima i postupku za dodjelu priznanja i nagrada civilne zaštite («Službene novine Federacija BiH», broj: 23/04 i 38/06) Kantonalni štab civilne zaštite na sjednici održanoj 23.02.2010. godine donosi

ODLUKU
o dodjeli priznanja i nagrada civilne zaštite

I

U povodu Dana civilne zaštite 1. marta 2010. godine, pravnim licima, društvenim i drugim organizacijama i pojedincima, za posebne zasluge i doprinos u oblasti zaštite i spašavanja, Kantonalni štab civilne zaštite dodjeljuje sljedeća priznanja i nagrade civilne zaštite:

I ZLATNA ZNAČKA CIVILNE ZAŠTITE
1. Sead Mujanović - Živinice
2. Zumra Grabčanović – Tuzla

II PISMENA POHVALA CIVILNE ZAŠTITE
1. JP Vodovod i kanalizacija – Kalesija
2. HES JZU Dom zdravlja – Gradačac
3. VJ Banovići – Banovići
4. VJ Srebrenik – Srebrenik
5. Općinska organizacija Crvenog križa – Doboj Istok
6. Općinska organizacija Crvenog križa – Teočak
7. UG Izviđački odred – Doboj Istok
8. SRD Drijenča – Gračanica
9. Bajro Imširović – Srebrenik
10. OŠ “Humci“ – Čelić

III ZAHVALNICA CIVILNE ZAŠTITE
1. Nermina Mehinović – Tuzla
2. Jasmin Ferizbegović – Tuzla
3. Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) Republika Slovenija
4. Fahrudin Kurtović – Gračanica
5. Paolo Emilijo Cherubini –Italija

IV NOVČANA NAGRADA CIVILNE ZAŠTITE
1. Razem Aljukić – Lukavac
2. Rajib Džaferović – Srebrenik
3. Hasib Mujić – Banovići
4. Fikret Križevac – Kalesija
5. Amir Sejdinović – Lukavac
6. Midhat Ibreljić – Gradačac
7. Zijad Vejzović – Kladanj
8. Sead Smajlović – Tuzla
9. Avdo Dedić – Sapna
10. Isam Sendić – Gradačac
11. Kadro Džinić – Tuzla

II

Priznanja i nagrade civilne zaštite iz člana I ove Odluke bit će uručena na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite koja će biti upriličena povodom obilježavanja Dana civilne zaštite za 2010. godinu.

III

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

KOMANDANT

Sead Mujanović


ČESTITKA U POVODU 1. MARTA

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima BiH, u ime uposlenika u Kantonalnoj upravi civilne zaštite i u svoje ime, upućujem iskrene čestitke.

Ujedno koristim priliku da svim uposlenicima u strukturama civilne zaštite čestitam 1. mart, Dan civilne zaštite.

Direktor KUCZ

Zdenko Tadić


IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA 25. i 26.02.2010. GODINE
Poplave:
Dana 26.02.2010. vodostaj na brani jezera Modrac je 199,64 metara nad morem, a ukupan ispust na brani je 75
m3/s. Voda se povlači sa poplavljenih površina.

Klizišta:
Na regionalnom putu Gradačac – Gračanica, između MZ-a Srnice Donje – Srnice Gornje klizište je zahvatilo put dužine 60 metra, saobraćaj se odvija jednom trakom

Požari:

Vatrogasna jedinica na području TK imale su 2 intervencije, PVB Tuzla je u dva navrata gasila kontejner

Opširnije


ODBRANA MAGISTARSKOG RADA

Dana 25.02.2010. (četvrtak) na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gospodin Zdenko Tadić odbranio je magistarski rad na temu: "Zaštita i spašavanje u rudnicima uglja Tuzlanskog kantona".


IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA 23. i 24.02.2010. GODINE
Poplave:
Dana 24.02.2010. vodostaj na brani jezera Modrac je 199,91 metara nad morem, a ukupan ispust na brani je 76,4
m3/s. U odnosu na prethodni dan, vodostaj je manji za 9 cm.
Voda se povlači sa poplavljenih površina.

Klizišta:
Nova klizišta i odroni registrovani u općinama Doboj Istok, Čelić i Gračanica.

Požari:
Vatrogasci iz Tuzle gasili požar u Kiseljaku i u Tuzli. Vatrogasci iz Lukavca gasili požar u naselju Bikodže.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 22.02.2010. GODINE
Poplave:
Porast temperature vazduha, naglo topljenje snijega i padavine uzrokovao je porast vodostaja i izljevanje rijeka na području TK.
Vodostaj na brani jezera Modrac je rastao jutros do 4 sata, i zadržao se na nivou 200,04 metara nad morem, a ukupan ispust na brani je 79,0 m3/s.

Klizišta:
U toku vikenda, na području općine Gradačac, u blizini brane jezera Vidara, došlo je do manjeg klizanja terena. Agencija za vodu vodnog područja rijeke Save, koja je nadležna za ovu akumulaciju, izvršila je procjenu stanja i započela sa sanacijom klizišta. Prema izvještaju odgovornog predstavnika Agencije, brana nije ugrožena a stanovništvo je putem sredstava informisanja obaviješteno da nema opasnosti za stanovnike koji žive nizvodno od brane.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA 20.02. I 21.02.2010. GODINE
Poplave (Subota, 20.02.2010):
Visoka temperatura za ovo doba godine prouzrokovala je naglo otapanje velike količine snijega što je uz kišne padavine dovelo do porasta svih vodostaja u protekla 24 sata na području TK. Vodostaj na brani Modrac ima tendenciju rasta 1 cm po satu i u 12 sati je iznosio 199,56 metara nad morem a trenutni ispust je 76,1
m3/s.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 29.01.2010. GODINE

Stanje na putevima TK:
M – 18 Olovo – Kladanj – izgradnja mostova i tunela „Kladušnica“, „Stupčanica“ i „Bjelava“, od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
R-458 Površnica-Lopare, sanacija mosta, teretna vozila i autobusi preusmjeravaju se na magistralni put M-18 Lopare-Priboj-Banj Brdo-Tuzla, dok su vozila do 3,5 tone preusmjerena na izgrađenu saobraćajnicu blizu mosta.
Problemi sa odvijanjem saobraćaja i dalje su prisutni na području općine Gračanica:
- saobraćaj za MZ Lukavica odvija se preko Doboja.
- za MZ Prijeko Brdo, Trnovci, Džakule i Buk saobraćaj se odvija preko Biberovog polja.

Požari:

Vatrogasci na području TK u protekla 24 sata , imali su 3 intervencije na gašenju manjih požara:
- VJ Lukavac ugasila je požar na dimnjaku, u ul Armije BiH u Lukavcu.
- VJ Kalesija ugasila je požar na stambenom objekatu u Tojšićima.
- VJ Gračanica ugasila je požar na stambenim drvenim objekatom u Gajevima.

Klizanje tla, odroni:
Dana 28.01.2010. godine u MZ Brijesnica Velika, općina Doboj Istok, uslijed velikih sniježnih padavina, došlo je do manjeg odrona na lokalnom putu uslijed čega se promet na tom dijelu puta odvija otežano. Stručni tim OSCZ Doboj Istok, izlazio je na lice mjesta i dao prijedlog mjera za sanaciju puta.

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 28.01.2010. GODINE
Stanje na putevima TK:
Obilne sniježne padavine i veoma niske temperature, uslijed kojih posipni materijal nema stopostotnu učinkovitost, su uzrokovale poteškoće u odvijanju saobraćaja na području TK, međutim, svi glavni putni pravci su prohodni kao i svi putevi od posebnog zanačaja (prilaz bolnicama, domovima zdravlja i sl.). Još jednom apelujemo na vozače da voze oprezno i prilagode vožnju uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj se za MZ Lukavica, općina Gračanica, odvija preko Doboja, a za MZ Prijeko Brdo, Trnovci, Džakule i Buk saobraćaj se odvija preko Biberovog polja.


Požari:
Vatrogasci na području TK , imali su mirnu noć. U toku jučerašnjeg dana, VJ Gradačac je gasila požar na krojačkom salonu „Elegant“ u ul. H.K.Gradaščevića. Materijalna šteta je velika a uzrok požara je, za sada, nepoznat.

Opširnije


PREDSTAVNIČKI DOM FBIH USVOJIO ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI I SPAŠAVANJU
Sarajevo, 26.01.2010. - Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tijesnom većinom su usvojili izmjene Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kojima bi se konačno trebao riješiti radno-pravni status oko 180 deminera, koji već 11 godina rade po ugovoru, a koji su od početka ove godine prijavljeni na Biro za zapošljavanje. O ovim zakonskim izmjenama treba se izjasniti i Dom naroda.

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 27.01.2010. GODINE
Požari:
Dana 26.01.2010. god. PVB Tuzla intervenisala je u tri navrata na gašenju požara i to:
- požar na dimnjaku privatne kuće u naselju Mušinac, MZ Mosnik, općina Tuzla,
- požar na privatnoj kući u ul. Uzeira Mehičića, MZ Gornja Tuzla, općina Tuzla. Policijski službenici obezbjeđuju lice mjesta ovog događaja do jutarnjih sati kada će biti obavljen uviđaj zbog osnovane sumnje da je u ovom požaru život izgubilo jedno lice, a o događaju je obaviješten Kantonalni tužilac.
- požar u stanu, ul. Jure Keroševića, općina Tuzla
Istoga dana VJ Gradačac je gasila požar na privatnoj kući vl. Kondžić Suade, u naselju Škorići, općina Gradačac. Pričinjena je veća materijalna šteta. Uviđaj će biti obavljen u toku današnjeg dana.

Klizanje tla, odroni:

Pogledajte nekoliko fotografija sa klizišta u Čeliću...

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 26.01.2010. GODINE
Požari:
Vatrogasne jedinice na području TK nisu imale intervencija na gašenju požara, osim PVB Tuzla, koja je imala tri intervencije, na gašenju požara.
- U Naselju Dragodol i ul Husinska buna, lokalizovan je požar nad dimnjakom.
- U MZ Lipnica, ugašen je požar, koji je izbio u prostorijama društvenog doma.

Ostalo:

Projektom Zavoda za javno zdravstvo TK, u decembru prošle godine izvršena je kontrola fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza vode. Kontrolom je obuhvaćeno 13 javnih česmi u općini Tuzla koje se najčešće koriste od strane građana kao voda za piće. Od 13 ispitanih javnih česmi samo su dvije imale hemijski i bakteriološki ispravnu vodu. Radi se o javnim česmama Šljivik u Gornjoj Tuzli i javna česma na Par Selu.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 25.01.2010. GODINE
Požari:
Vatrogasne jedinice su tokom proteklog vikenda imale nekoliko tehničkih intervencija, ali su imale i 4 intervencije na gašenju požara:
- 23.01. PVB Tuzla gasila je požar na automobilu u ul. Maršala Tita i na automobilu u ul.Izeta Sarajlića br.30
- istoga dana VJ Gračanica je gasila požar na dimnjaku na stambenom objektu „Kifla“ u centru grada,
- 24.01.2010. godine PVB Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara u privatnoj kući, u ulici Sarajevska gdje je gorila elektro instalacija.

Klizanje tla, odroni:

Pogledajte nekoliko fotografija sa klizišta u Gračanici, Srebreniku i Doboj Istoku...

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 22.01.2010. GODINE
Klizanje tla, odroni:
Prema izvještaju OSCZ Tuzla, u protekla 24 sata na području općine Tuzla zabilježena je pojava dva nova klizišta i to:
- u MZ Mosnik, ul. Branislava Nušića 121, klizište se pojavilo sa prednje strane stambenog objekata na strmoj padini koja je udaljena nekih desetak metara od objekta,
- u MZ Dobrnja, ul. Dobrnja do broja 94, klizište se pojavilo sa zadnje strane stambenog objekta, na veoma strmom dijelu zasječene padine.
Stručni tim OSCZ Tuzla je u oba slučaja izlazio na lice mjesta i konstatirao da, za sada, nema opasnosti za stambene objekte i dao stručno mišljenje za sanaciju klizišta.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 21.01.2010. GODINE
Klizanje tla, odroni:
U protekla 24 sata na području MZ Lukavica Rijeka i Mala Brijesnica, u općini Doboj Istok, prijavljeno je postojanje 2 odrona koji prijete prekidom saobraćaja na lokalnim putnim komunikacijama.
Općinskoj službi civilne zaštite Doboj Istok upućen je zahtjev za pomoć od strane građana za sanaciju oštećenog korita lokalnog potoka u MZ Stanić Rijeka.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 20.01.2010. GODINE
Klizanje tla, odroni:
U toku protekla 24 sata na području općine Tuzla došlo je do aktiviranja dva klizišta, i to u ulici Armije BiH do broja 254, iznad bespravno sagrađenog objekta, čijom je izgradnjom zasječena strma padina i gdje je došlo je do pojave klizišta koje je ugrozilo pomenuti objekat, te na području MZ Gornja Lipnica, prilikom izvođenja zemljanih radova za izgradnju kapele, uslijed nestručnog i nekontrolisanog zasijecanja padine, došlo je do pojave klizišta koje je ugrozilo nekoliko grobnica. U oba slučaja, ekipa Općinske službe civilne zaštite Tuzla, izašla je na lice mjesta i izvršila procjenu ugroženosti te dale prijedlog mjera za sanaciju klizišta.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 19.01.2010. GODINE
Požari:
Vatrogasne jedinice su imale relativno mirnu noć. U protekla 24 sata zabilježene su dvije intervencije na gašenju požara. Juče oko 08,45 sati, u neposrednoj blizini Koksare, izbio je požar u napuštenoj drvenoj baraci. VJ Lukavac je intervenirala i spriječila dalje širenje požara.
Istog dana, oko 11,45 sati u naselju Luke, općina Gračanica, izbio je požar u privatnom stanu u zgradi Gračanica. Brzom intervencijom VJ Gračanica, požar je lokaliziran i ugašen. Uzrok ovog požara je za sada nepoznat.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 18.01.2010. GODINE
Klizanje tla, odroni:
Tokom proteklog vikenda prijavljeno je nekoliko novih klizišta i odronana području Tuzlanskog kantona, u općinama Čelić, Doboj Istok, Tuzla, Teočak.
Prema podacima Općinske službe civilne zaštite Čelić klizište je oštetilo jednu traku u dužini od 35 metara regionalnog puta Vražići - Rahić.
U naselju Frkati, općina Doboj Istok, aktivirano je klizište, te odron u naselju Ahimbašići, koji je u potpunosti zatvorio komunikaciju Ahimbašići - Babići.
U Gornjim Čaklovićima, općina Tuzla, prijavljeno je klizište koje je zatvorilo prilazni put do 4 kuće.

Opširnije

VLADA TK PRIHVATILA INFORMACIJA O STANJU BRUCELOZE NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

U 2009. godini registrovan je manji broj ljudi oboljelih od bruceloze u odnosu na 2008. godinu, no ova bolest je dalje prisutna i predstavlja veliki problem, stoji u izvještaju koji je Vladi TK prezentirala Kantonalna uprava civilne zaštite. U 2008. godini registrovane su 122 oboljele osobe, a u prvih devet mjeseci 2009. godine 28 oboljelih. Kada su u pitanju životinje od ukupno 103.358 ispitanih uzoraka krvi dijagnosticirano je 1998 pozitivnih uzoraka na brucelozu, što je 1,93% dok je u prvih devet mjeseci 2009. godine broj seropozitivnih životinja bio je 141. U informaciji, koju je razmatrao i Kantonalni štab civilne zaštite, dat je pregled aktivnosti koje su nadležne institucije poduzimale u proteklom periodu u cilju suzbijanja ove bolesti, te je naglašeno da je neophodno nastaviti sa planiranim i koordiniranim aktivnostima zdravstvenog i veterinarskog sektora. Dodatna epizotiološko-epidemiološka i klinička istraživanja treba da utvrde stvarnu veličinu problema, pravilno usmjere preventivne aktivnosti i da daju ocjenu uspješnosti provedenih mjera i smjernice za dijagnostiku bruceloze životinja i ljudi. I u ovoj informaciji, koju je danas usvojila Vlada TK, naglašena je potreba da sve općine na prostoru Tuzlanskog kantona, koje to do sad nisu uradile, odrede trajne lokacije za stočna groblja.


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 15.01.2010. GODINE
Klizanje tla, odroni:
U proteklih 24 sata, na području Tuzlanskog kantona, evidentirane su pojave novih klizišta i odrona u općinama Gradačac, Srebrenik i Banovići.
Prema podacima Općinske službe civilne zaštite Gradačac, pojavila su se 4 nova klizišta.
- U MZ Biberovo polje tone stambena kuća, angažovan je geolog da ispita o kakvoj se pojavi radi.
- U MZ Međiđa Srednja, prijavljena su tri klizišta. Oštećen je put Imširovići-Ahmetovići, te u zaseoku Prokop, gdje su oštećene dva stambena objekta, ali za sada nema potrebe za evakuacijom.
Na lokalitetu Bijelića Brdo, općina Srebrenik, došlo je do pojave klizišta koje ugrožava jedan stambeni objekat i voćnjak.
Na području općine Banovići prijavljena je pojava odrona u ul. Zanatska, koji ugrožava korito potoka u dužini od 20 m, također prijavljeno je i klizište u ul. Ljiljana, koje ugrožava put i prilaz ulici.

Opširnije



SARAJEVO, ODRŽANA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA FEDERALNOG PARLAMENTA

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer su, na prijedlog Vlade, odgodili izjašnjavanje o izmjenama Zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Izjašnjavanje je odgođeno dok Vlada ne precizira koji uposlenici Sektora za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) imaju pravo biti primljeni u stalni radni odnos. U nastavku prenosimo prilog RTV TK i izvode iz dnevnih novina.Opširnije
 

U SREBRENIKU PROGLAŠEN PRESTANAK STANJA PRIRODNE NESREĆE OD KLIZANJA I SLIJEGANJA ZEMLJIŠTA

Načelnik općine Srebrenik Osman Suljagić, na prijedlog Općinskog štaba CZ Srebrenik, donio je Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće od klizanja i slijeganja zemljišta. Stanje prirodne nesreće prestaje sa danom 12.01.2010. u 15,00 sati. Prestankom stanja prirodne nesreće prestaje potreba za radom Službe zaštite i spašavanja od rušenja, koja je bila angažovana na sanaciji klizišta. Služba za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i obnovu će nastaviti aktivnosti na konačnoj sanaciji nestabilne padine. Služba za društvene djelatnosti, izbjegla i raseljena lica će izvršiti vraćanje evakuiranih porodica. Općinska komisija za procjenu šteta u roku od 10 dana će izvršiti sve poslove na procjeni štete na pogođenom području. Služba civilne zaštite će pripremiti sve potrebne izvještaje za Općinskog načelnika i Općinsko vijeće.

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 14.01.2010. GODINE
Poplave:
Rijeka Spreča se povukla u svoje korito, nema poplavljenih površina.
Prema izvještaju od 07,00 sati, vodostaj na brani jezera Modrac je 199,49 metara nadmorske visine. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 16,2 m3/s.

Klizanje tla, odroni:
U proteklih 24 sata, na području Tuzlanskog kantona, evidentirane su pojave novih klizišta u općinama Kalesija, Gradačac i Gračanica.

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 13.01.2010. GODINE
Poplave:
U toku poslednja 24 sata došlo je do smirivanja situacije na poplavljenim području i smanjenja vodostaja rijeke Spreče.
U općini Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je manji za 20 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje. Pod vodom je oko 70 ha poljoprivrednih površina.
U općini Doboj Istok, vodostaj rijeke Spreče je u opadanju, pod vodom je oko 90 ha poljoprivrednih površina.
Vodostaj na brani jezera Modrac je u opadanju. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 76 m3/s, smanjeno je za 20 m3/s.

Klizanje tla, odroni:
U proteklih 24 sata, na području Tuzlanskog kantona, evidentirane su pojave novih klizišta u općinama Srebrenik, Banovići, Gračanica.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 12.01.2010. GODINE
Poplave:
U toku poslednja 24 sata došlo je do smirivanja situacije na poplavljenim području i smanjenja vodostaja rijeke Spreče.
U općini Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je manji za 20 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje. Pod vodom je oko 70 ha poljoprivrednih površina.
U općini Doboj Istok, vodostaj rijeke Spreče je u opadanju, pod vodom je oko 90 ha poljoprivrednih površina.
Vodostaj na brani jezera Modrac je u opadanju. Ukupno isticanje kroz temeljne otvore na brani je 76 m3/s, smanjeno je za 20 m3/s.

Klizanje tla, odroni:
U proteklih 24 sata, na području Tuzlanskog kantona, evidentirane su pojave novih klizišta u općinama Srebrenik, Banovići, Gračanica.

U SARAJEVU JE ZA UTORAK I SRIJEDU (12.01. I 13.01.2010.) NAJAVLJENA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA FEDERALNOG PARLAMENTA, PRVA U OVOJ GODINI

U Sarajevu je za utorak i srijedu najavljena sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, prva u ovoj godini. Jedna od tačaka dnevnog reda je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona predstavljaju Zaključci Vlade Federacije BiH sa 115. sjednice, održane 27.08. 2009. godine (V. broj:655/09, od 27.08.2009. godine), kojim je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da najkasnije do kraja septembra 2009. godine pripremi izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koje će se razmatrati po skraćenom postupku, što podrazumijeva da se Vladi Federacije BiH podnosi prijedlog zakona.
Opširnije

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 11.01.2010. GODINE

Poplave:
Vodostaj na brani jezera Modrac je 199,48 m.n.m i u odnosu na mjerenja prethodnih dana nema promjena. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 352 cm što je za 20 cm više u odnosu na mjerenje juče u 07,00 sati.
Prema izvještaju općinskih službi CZ stanje sa poplavama na području Tuzlanskog kantona je sledeće:
- u općini Gračanica pod vodom je oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta,
- u općini Doboj Istok pod vodom je oko 220 ha poljoprivrednog zemljišta. Značajan porast vodostaja rijeke Bosne u Doboju predstavlja dodatni problem.
Na području TK nema prijavljenih poplavljenih stambenih i drugih objekata.


Opširnije


U SREBRENIKU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NEPOGODE OD KLIZANJA I SLIJEGANJA ZEMLJIŠTA
Načelnik općine Srebrenik Osman Suljagić, na prijedlog Općinskog štaba CZ Srebrenik, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od klizanja i slijeganja zemljišta. Stanje prirodne nepogode proglašava se sa danom 08.01.2010. od 9,00 sati. Područje pogođeno prirodnom nepogodom je naselje Sladna - Ahmići (kolektivni izbjeglički centar). Sredstva koja su potrebna da se izvrši akcija zaštite i spašavanja u visini od oko 30 000 KM će se obezbijediti iz općinskog budžeta. Akcijom zaštite i spašavanja rukovodit će Općinski štab civilne zaštite općine Srebrenik. Vrijeme važenja odluke trajat će dok se ne izvrši akcija zaštite i spašavanja.

DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 08.01.2010. GODINE
Poplave:
Vodostaj na brani jezera Modrac je nepromjenjen u odnosu na mjerenje od juče. Vododstaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 366 cm što je za 10 cm više u odnosu na mjerenje juče u 07,00 sati.

Klizanje tla, odroni:
U proteklih 24 sata, na području Tuzlanskog kantona, evidentirane su pojave novih klizišta u općinama Banovići, Gračanica, Kalesija, Tuzla.

Opširnije

 
DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 07.01.2010. GODINE
Poplave:
Na području općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 356 cm. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na teritoriji općine Doboj Istok, došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Spreče i povlačenja u korito, poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na području općine Živinice, rijeka Spreča se vratila u svoje korito ali je još uvijek oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha,Šerići i Ciljuge pod vodom.

Požari:
- Dana 06.01.2010. godine PVB Tuzla u poslijepodnevnim satima imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Batva, općina Tuzla, gdje je gorio stari namještaj u podrumu zgrade.
- Istog dana oko 14,40 sati VJ Srebrenik je gasila požar na župnom uredu u srednjoj Špionici.
- VJ Lukavac je 06.01.2010. godine u jutarnjim satima gasila požar u naselju Hrvati, općina Lukavac gdje je u stambenom objektu izgorio namještaj u jednoj prostoriji....

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 06.01.2010. GODINE
Poplave:
Na području općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 340 cm. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na teritoriji općine Doboj Istok, došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Spreče i povlačenja u korito, poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na području općine Živinice, rijeka Spreča se vratila u svoje korito ali je još uvijek oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha,Šerići i Ciljuge pod vodom.

Klizanje tla, odroni:
Na području općine Doboj Istok pojavila su se dva odrona u naselju Habibovići, MZ Klokotnica, i dijelom su prekinuli komunikaciju na lokalnom i nekategorisanom putu.
Na području općine Gračanica prijavljeno je aktiviranje više klizišta i odrona na sledećim lokacijama:
- naselje Luke, klizi padina, ugroženo je više stambenih objekata i garaža,
- naselje Javor, lokalni put za Malešiće, rijeka je potkopala lokalni put,
- naselje Golaći, MZ Malešići, odron zemlje ugrožava lokalni put koji je mjestimično prohodan,
- naselje Mehići, MZ Gornja Orahovica, aktiviralo se staro klizište,
- MZ Donja Orahovica, na nekategorisanom putu odron zemlje ugrožava jedan stambeni objekat.
Pripadnici OSCZ Gračanica obišli su navedena mjesta, a sve lokacije su propisno označene....

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 05.01.2010. GODINE

Poplave:
Na području općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7,00 sati je 340 cm. Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na teritoriji općine Doboj Istok, došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Spreče i povlačenja u korito, poplavljeno je oko 180 ha poljoprivrednog zemljišta.
Na području općine Živinice, rijeka Spreča se vratila u svoje korito ali je još uvijek oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha,Šerići i Ciljuge pod vodom.

Požari:
PVB Tuzla imala je 2 intervencije na gašenju požara dimnjaka u ulicama 18. Hrvatske brigade i ul. Branislava Nušića.
VJ Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara, dimnjak ul Patriotskog Fronta i manji požar stan u ul Lukavačkih brigada.

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 04.01.2010. GODINE

Poplave:
Na osnovu prikupljenih informacija od općinskih službi CZ na području TK stanje sa poplavama jutros u 7,00 sati je sledeće :
Gračanica:
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u općini Gračanica je 370 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm), i manji je za 16 cm u odnosu na mjerenje prije 24 h.
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema poplavljenih stambenih niti drugih infrastrukturnih objekata.
Doboj Istok:
Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Prema informaciji OSCZ Doboj Istok nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.
Živinice:
Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 70 ha poljoprivrednog zemljišta u naseljima Suha,Šerići i Ciljuge. Nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.
Srebrenik:
Na području općine Srebrenik rijeka Tinja se povukla u korito na području naselja Špionica

Opširnije


DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 03.01.2010. GODINE

Poplave:
Nivo vodotoka na području TK je porastu zbog obilnih kišnih i sniježnih padavina u proteklih 48 sati, uslijed čega je došlo do izljeva rijeka i potoka iz njihovih korita i plavljenje veće površine poljoprivrednog zemljišta na području TK.
Na osnovu prikupljenih informacija od općinskih službi CZ na području TK stanje sa poplavama jutros od 7 sati je sledeće:
Gračanica:
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u općini Gračanica je 380 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm), i manji je za 16 cm u odnosu na mjerenje prije 24 h.
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 120 Ha poljoprivrednog zemljišta. Došlo je do povlačenja lokalnih potoka koji su u toku jučerašnjeg dana poplavili oko 50 stambenih objekata u MZ Orahovica. Trenutno se saniraju pričinjene štete na stambenim objektima. Prema informacijama dobivenim iz OC SCZ Gračanica u 07,30 sati nema poplavljenih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.
Doboj Istok:
Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Klokotnica pod vodom se nalazi desetak stambenih objekata.
Živinice:
Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 70 Ha poljoprivrednog zemljišta u MZ Suha,Šerići, i naselje Ciljuge. Nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.
Općina Srebrenik:
Rijeka Tinja se izlila i priobalno poplavila oko 50 Ha poljoprivrednog zemljišta u naselju Špionica. Nema poplavljenih stambenih, poljoprivrednih i drugih infrastrukturnih objekata.

Opširnije



DNEVNI IZVJEŠTAJ O STANJU U OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA TERITORIJI TK ZA DAN 03.01.2010. GODINE

Poplave:
Nivo vodotoka na području TK je porastu zbog obilnih kišnih i sniježnih padavina u proteklih 48 sati, uslijed čega je došlo do izljeva rijeka i potoka iz njihovih korita i plavljenje veće površine poljoprivrednog zemljišta na području TK.
Na osnovu prikupljenih informacija od općinskih službi CZ na području TK stanje sa poplavama jutros od 7 sati je sledeće:
Gračanica:
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u općini Gračanica je 380 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm), i manji je za 16 cm u odnosu na mjerenje prije 24 h.
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 120 Ha poljoprivrednog zemljišta. Došlo je do povlačenja lokalnih potoka koji su u toku jučerašnjeg dana poplavili oko 50 stambenih objekata u MZ Orahovica. Trenutno se saniraju pričinjene štete na stambenim objektima. Prema informacijama dobivenim iz OC SCZ Gračanica u 07,30 sati nema poplavljenih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.
Doboj Istok:
Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Klokotnica pod vodom se nalazi desetak stambenih objekata.
Živinice:
Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 70 Ha poljoprivrednog zemljišta u MZ Suha,Šerići, i naselje Ciljuge. Nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.
Općina Srebrenik:
Rijeka Tinja se izlila i priobalno poplavila oko 50 Ha poljoprivrednog zemljišta u naselju Špionica. Nema poplavljenih stambenih, poljoprivrednih i drugih infrastrukturnih objekata.

Opširnije


ARHIVA VIJESTI